fbpx
6 C
Kecskemét
2024. március 3., vasárnap

FRISS HÍREK

A kutyák etetésének 4 legfontosabb alapszabálya

- Advertisement -

A megfelelő táplálkozás a hosszú és egészséges élet egyik legfontosabb tényezője. Ez pedig éppúgy igaz a háziállatokra is, mint az emberekre. Egy kutya életét akár évekkel is meghosszabbítja az, ha a gazdája gondosan táplálja. De vajon mit is értünk ezalatt? Tarts velünk ezen a gyorstalpaló kurzuson!

Első pont: a megfelelő eledel

Ideje lenne már kiverni azt a butaságot a fejekből, hogy a kutyának házikosztot kell ennie. A kutya nem konyhamalac, akinek elegendő, ha megkapja a húslevesben főtt csontokat vagy a vasárnapi pörkölt maradékát. Persze ha nem kap mást, megeszi az emberi ételt is, de ez még közel sem jelenti azt, hogy ideális táplálék lenne számára.

Az ebeknek sokkal inkább olyan teljes értékű kutyaeledelre van szüksége, mint például a Petgurunál is kapható Gemon kutyatáp. A kínálat tartalmaz konzerv- és szárazeledeleket egyaránt, mindezt többféle ízesítésben. Így könnyen rálelhetsz a kutyád ízlésének megfelelő összetételre, és olyan falatokkal táplálhatod kedvencedet, amik valóban a javára válnak.

A teljes értékű eledelek ugyanis ideális arányban tartalmazzák a fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, emellett nem szűkölködnek vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben sem. Egy megfelelő étrenden tartott kutya ránézésre is kicsattan az egészségtől, hiszen tele van energiával, és fényesen csillog a bundája.

Második pont: az optimális mennyiségű étel

Mert mennyi ételre is van szüksége kedvencednek naponta? Ez természetesen függ a méretétől, a korától, a fajtájától és a napi aktivitásától is. Értelemszerűen egy hatalmas német dog vagy egy kertben tartott, egész nap rohangáló németjuhász több élelmet igényel, mint egy lustálkodó, lakásban élő palotapincsi.

Hasonló cikkünk:  Az állam a tranzakciós illetékkel sarcol a bankokon keresztül

Az ajánlott adagolást egyébként a gyártók mindig feltüntetik a csomagoláson, itt általában az állat súlya a mérvadó. Természetesen ez nincs kőbe vésve, el lehet térni tőle, amennyiben indokolt, mert például a kutya mindig hagy maradékot vagy túlsúlyos, ezért diétáznia kell.

Harmadik pont: a friss víz

A kutyáknak nemcsak ennivalóra, hanem innivalóra is szüksége van, ami esetükben nem lehet más, csakis friss, tiszta víz. Hogyha a csapvíz nagyon klóros, akkor célszerű szűrt vizet, vagy szénsavmentes ásványvizet adni nekik.

Az itatótál tartalmát minden egyes nap cserélni kell, nyáron akár többször is, hogy az állatnak ne felmelegedett, poshadt vizet kelljen innia! Hiszen a megfelelő hidratálás számára is elengedhetetlen.

Negyedik pont: óvatosan a nasikkal!

A kutyák tanításának egyik nagyszerű eszköze a jutalomfalat, mellyel dicséret gyanánt meglepheted kedvencedet, ha sikerrel hajtott végre egy feladatot. De vigyázz! Ezek a snackek ugyanis nagyon kalóriadúsak, igen sok bennük a szénhidrát és a zsír, ezért csak mértékkel szabad adni őket.
A Kutyakajásnál a természetes szárított rágcsáktól kezdve a tréning falatokig mindent megtalálsz a jutalomfalatoknál!

Ha a jutalomfalatok mellett a kutya még megeszi a napi ételadagját is, akkor könnyen elhízhat, ami számos káros következménnyel jár. Ezért vagy hagyj fel a jutalomfalatokkal, vagy vele arányosan csökkentsd a napi táplálékmennyiséget!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...