fbpx

FRISS HÍREK

Adót emel és újabb termékekre veti ki a kormány a népegészségügyi dézsmát

- Advertisement -

A népegészségügyi termékadónak nevezett adó emelése és kiterjesztése új árukra is szerepel az extraprofitadókról szóló rendeletben. Emiatt július 1-jétől az olyan, kevésbé egészségtelennek gondolt áruk, mint a müzli, a gabonapehely és például a spenótos töltött tészta után is adózni kell – írja a Szabad Európa.

Szük Balázs, a PwC Magyarország adótanácsadó vezető menedzsere szerint új elem a szabályozásban, hogy míg eddig a cukortartalom miatt adóztatott termékkörök esetében az határozta meg, hogy a neta hatálya alá tartozik-e az adott áru, hogy a cukortartalma meghaladott-e egy meghatározott szintet, a módosítás alapján az előírt limitnél kevesebb cukrot tartalmazó termékek is adókötelessé válnak.

Az üdítők esetében például az volt a szabály, hogy akkor kellett adót fizetni, ha száz milliliterenként nyolc grammnál több cukrot tartalmazott az ital, míg az ennél alacsonyabb cukortartalom esetében nem. Szintén új fejlemény, hogy a jogalkotó a cukor és édesítőszer minden kombinációját lefedte, vagyis míg korábban azok a gyártók, amelyek édesítőszerrel pótolták a termékek receptúrájában a cukrot, mentesülhettek a neta megfizetése alól, most már viszont adókötelezetté váltak.

Kikerülnek viszont a neta hatálya alól a jövedéki törvény szerinti alkoholtermékek, mint a pálinka, whisky, rum és hasonló szeszes italok, mert a jövedéki adó szabályozásában megemelték ezeknek a termékeknek az adómértékét. Vagyis ami eddig netaként folyt be a költségvetésbe, azt júliustól jövedéki adóként kell megfizetni.

Hasonló cikkünk:  Rogán Antal adta át néhány éve a közpénzből megtámogatott élményparkot, most végleg bezárt

A netatörvény a népegészségügyi termékadó bevezetésekor deklarálta, hogy a cukor és a só egészségtelen. „Továbbra is igaz ugyanakkor, hogy nem minden cukor- és sótartalmú termékre vonatkozik a jogszabály. Például a cukrozott tejtermékek, a Túró Rudi, a kakaó, a joghurt cukrot, a felvágottak sót tartalmaznak, egyik termékkör sem adóköteles” – mondta. Szük Balázs szerint önmagában a só és a cukor sem adóköteles, vagyis ha valaki a boltban vesz egy kiló cukrot, nem fizet netát.

Mivel a jogszabály mindenkire vonatkozik, az üzletek sem tiltakoznak, vagyis jelentős mértékben emelkedhet bizonyos élelmiszerek ára. Az adóemelés és annak kiterjesztése nagyon rosszkor jött a gyártóknak és a forgalmazóknak. „Most zárjuk a karácsonyi megrendeléseket. Általában ilyenkor, nyáron véglegesítik az üzletláncok, hogy az ünnepek előtti rohamra miből mennyit rendeljenek. Mindenki elfoglalt, a jogászok vért izzadnak, hogy be tudják azonosítani a népegészségügyi termékadó hatálya alá újonnan bekerülő áruk körét” – tette hozzá.

via szabadeuropa.hu

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...