fbpx
4.9 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Az inflációt jobban érzékeli a lakosság, mint a vállalati szféra

- Advertisement -

Az infláció, az ellátási láncok akadozása és a munkaerőpiaci feszültségek ellenére a vállalatok üzleti klímája még mindig jónak mondható. A feldolgozóipar eurózónát és a térségbeli országokat jellemző beszerzési menedzserindexei (BMI, vagy angolul rövidítve: PMI) zömmel a derűlátó cégvezetők többségére utalnak – igaz, Lengyelország kivétel, itt májusban már a pesszimista vélekedések némi túlsúlyát mérték a közvéleménykutatók, és a legutóbbi adatfelvételek szerint csökkenőbe fordultak az indexek – írja a G7.

Lengyelországban viszonylagos pesszimizmus tapasztalható, három éves összehasonlításban kiemelkedően magas szinten zajlott az ipari termelés, és tavaszra Magyarországon is túllépte az ágazat a járvány előtti teljesítményét. A visegrádi régió többi országából, illetve Európa többi részéről ugyan valamivel kevésbé kedvező adatok érkeztek, de ezek is jórészt a 2019-es szint körül alakultak.

A háztartásokat jellemző adatok azonban arról árulkodnak, hogy a lakosságot már javában érintik a rosszabbra fordult gazdasági körülmények. Magyarországon a GKI közli hónapról hónapra egymással párhuzamosan a vállalati vélekedéseket jellemző üzleti és a lakossági hangulatról árulkodó fogyasztói bizalmi indexeket, amelyek között tavaly nyár óta egyre nagyobb rés tátong.

Hasonló cikkünk:  Négyszemközt találkozik jövő héten Trump és Orbán

A lakosság fokozódó borúlátása Európa-szerte jellemző tendencia. Az unió egészét, illetve az eurózónát jellemző adatok szerint a háztartások helyzetértékelése hasonlóan rossz volt májusban, mint 2020 márciusában, amikor a járvány első hullámának nyomán először szembesült lezárásokkal a kontinens lakossága. A környékbeli országokat nézve továbbá Csehország esete emelhető ki, ahol még a 2020 tavaszán mért szintet is bőven alulmúlja a háztartási konjunktúramutató. A romló lakossági kilátások legelső jelei már a kiskereskedelem forgalmi statisztikáit nézve is megmutatkoznak, a reáladatok rendre némi visszaesést mutatnak szerte Európában.

Mindezek ellenére az előrejelzések nem kifejezetten aggasztók: a második félévben mérséklődhet az infláció és enyhülhetnek az ellátási nehézségek. Várhatóan a munkaerő iránti élénk kereslet is fennmarad, hiszen a vállalatok még mindig a gyakran hónapokra visszanyúló restanciájukon igyekeznek lefaragni, habár a foglalkoztatás bővülése lassulhat.

A teljes cikk grafikonokkal a g7.hu-n olvasható.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...