fbpx
10.4 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Járványügyi vészhelyzet lejár, kilakoltatás elkezdődik

- Advertisement -

Lejárt a járványügyi veszélyhelyzet, amikor két évig tilos volt kilakoltatni az embereket végrehajtás alatt álló lakásukból. Az új, a háborús veszélyhelyzet szabályozásából ez a passzus már kimaradt. Két hét múlva háromezer ember/család kényszerűen új életet kezd. Tatabánya-Mésztelepen a kiürített lakásokra ledózerolás vár – írja a szabadeuropa.hu egy hosszabb lélegzetvételű cikkben.

„Ha már kilakoltatásra kerül sor, azt visszafordítani nem lehet” – mondja Dietz Henrietta, a hajléktalanoknak és lakhatási szegénységben élőknek ingyenes jogi tanácsadást, esetenként képviseletet nyújtó Utcajogász Egyesület egyik jogásza. Ők hetente egyszer az utcára kitelepülve is fogadják az ügyfeleket, a budapesti Rákóczi téren találkoztunk május elején.

Az időt lehet húzni, amíg tud találni valami más megoldást. Amikor az ember elveszti a lakását, minden energiáját arra kéne fordítania, hogy valamilyen lakhatási megoldást találjon. Egy-két hónap sokat számít. Ha valaki egyszer kikerül az utcára, vagy ellátó intézménybe kényszerül, onnan nagyon nehéz visszatérni. Mi azt próbáljuk megakadályozni, hogy ez megtörténjen.”

Az utcajogászok arra készültek, hogy a május végén lejárt veszélyhelyzeti szabályozás megszűntével újrakezdődnek a felfüggesztett kilakoltatások, de megszokhatták az emberek a kétéves halasztást, mert az utcajogászok kempingasztalainál megjelenő, cekkerükből gyűrött iratkupacokat előhúzó ügyfelek közül egyik sem emiatt érkezett. Elnézett határidők, át nem vett értesítések, lepapírozatlan adásvételek, rossz borok banális történeteiben, elveszített munkahelyek, egész napos ápolásra szoruló hozzátartozók tragédiáiban elvesző sorsok érkeznek sorban a kis asztalok elé, de épp lakását vesztő most nincs közöttük. Valószínűleg még nem fogták fel, hogy június 15-tel elindulhatnak az eljárási cselekmények, mondják a jogászok.

Hasonló cikkünk:  Amit a csőkút szivattyú kapcsán tudni kell

Háromezer lakásból sok ezer ember, akiknek a veszélyhelyzet a veszélyből menekülést jelentette.

A teljes cikk itt olvasható: szabadeuropa.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...