fbpx
12 C
Kecskemét
2022. október 2., vasárnap

FRISS HÍREK

Járványügyi vészhelyzet lejár, kilakoltatás elkezdődik

Lejárt a járványügyi veszélyhelyzet, amikor két évig tilos volt kilakoltatni az embereket végrehajtás alatt álló lakásukból. Az új, a háborús veszélyhelyzet szabályozásából ez a passzus már kimaradt. Két hét múlva háromezer ember/család kényszerűen új életet kezd. Tatabánya-Mésztelepen a kiürített lakásokra ledózerolás vár – írja a szabadeuropa.hu egy hosszabb lélegzetvételű cikkben.

„Ha már kilakoltatásra kerül sor, azt visszafordítani nem lehet” – mondja Dietz Henrietta, a hajléktalanoknak és lakhatási szegénységben élőknek ingyenes jogi tanácsadást, esetenként képviseletet nyújtó Utcajogász Egyesület egyik jogásza. Ők hetente egyszer az utcára kitelepülve is fogadják az ügyfeleket, a budapesti Rákóczi téren találkoztunk május elején.

Az időt lehet húzni, amíg tud találni valami más megoldást. Amikor az ember elveszti a lakását, minden energiáját arra kéne fordítania, hogy valamilyen lakhatási megoldást találjon. Egy-két hónap sokat számít. Ha valaki egyszer kikerül az utcára, vagy ellátó intézménybe kényszerül, onnan nagyon nehéz visszatérni. Mi azt próbáljuk megakadályozni, hogy ez megtörténjen.”

Az utcajogászok arra készültek, hogy a május végén lejárt veszélyhelyzeti szabályozás megszűntével újrakezdődnek a felfüggesztett kilakoltatások, de megszokhatták az emberek a kétéves halasztást, mert az utcajogászok kempingasztalainál megjelenő, cekkerükből gyűrött iratkupacokat előhúzó ügyfelek közül egyik sem emiatt érkezett. Elnézett határidők, át nem vett értesítések, lepapírozatlan adásvételek, rossz borok banális történeteiben, elveszített munkahelyek, egész napos ápolásra szoruló hozzátartozók tragédiáiban elvesző sorsok érkeznek sorban a kis asztalok elé, de épp lakását vesztő most nincs közöttük. Valószínűleg még nem fogták fel, hogy június 15-tel elindulhatnak az eljárási cselekmények, mondják a jogászok.

Hasonló cikkünk:  Ötletek a konyhaszekrény felújításához
Hasonló cikkünk:  Hatósági áras gázpalack - átverés?

Háromezer lakásból sok ezer ember, akiknek a veszélyhelyzet a veszélyből menekülést jelentette.

A teljes cikk itt olvasható: szabadeuropa.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...