fbpx

FRISS HÍREK

Jövőre már euróval fizethetünk Horvátországban

- Advertisement -

Az Európai Bizottság szerdán a 2022. évi konvergenciajelentésében megállapította, hogy Horvátország készen áll az euró 2023. január 1-jei bevezetésére, és ezzel húszra emelkedik az euróövezet tagállamainak száma. A kétévente kiadott jelentés azt értékeli, hogy Bulgária, Csehország, Horvátország, Magyarország, Lengyelország, Románia és Svédország milyen előrehaladást ért el az euróövezethez való csatlakozás felé. Ezek a tagállamok ugyanis jogilag elkötelezték magukat az euró bevezetése mellett – írja a 444.hu.

A jelentés szerint Horvátország teljesíti az árstabilitási kritériumot, az államháztartási kritériumot, az árfolyam-kritériumot, a hosszú távú kamatlábakra vonatkozó kritériumot, valamint a négy nominális konvergenciakritériumot, és jogszabályai teljes mértékben megfelelnek a Szerződés által támasztott követelményeknek. A Bizottság értékelését kiegészíti az Európai Központi Bank (EKB) saját konvergenciajelentése, amelyet szintén ma tettek közzé.

Hasonló cikkünk:  A magyar betétek csaknem 12%-ka külföldi bankokban van

„Horvátország ma jelentős lépést tett az euró, közös valutánk bevezetése felé. Kevesebb mint egy évtizeddel az EU-hoz való csatlakozása után készen áll arra, hogy január 1-jén csatlakozzon az euróövezethez. Horvátország gazdasága ezáltal erősebbé válik, ami előnyökkel jár a polgárok, a vállalkozások és a társadalom egésze számára. Az euró horvátországi bevezetése az eurót is erősebbé teszi” – mondta el Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, és gratulált az eredményhez.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...