fbpx
22.2 C
Kecskemét
2022. augusztus 12., péntek

FRISS HÍREK

Kormányrendelet tartalmazza a különadók áthárítását a lakosságra

Olyan adóemelések is vannak az extraprofitos kormányrendeletben, amelyeket eredetileg azért hoztak, hogy a cégek áthárítsák a fogyasztókra. Ilyen például a csipszadó, amelynek az volt a célja, hogy a kormányzati sarc miatt megdráguljanak a termékek, és kevesebben vegyenek egészségtelen élelmiszert. Szakértők szerint az extraprofitadós rendeletben érintett cégek nagy része árat fog emelni – írja a Szabad Európa.

Május végén jelentette be a kormány, hogy milyen adóemeléseket hajt végre annak érdekében, hogy tartható legyen az idei évre tervezett költségvetési hiánycél. Az áprilisi választások előtt több mint ezer milliárd forintot költött a kormány „jóléti intézkedésekre”, a tizenharmadik havi nyugdíj kifizetésére, a szülők személyijövedelemadó-visszatérítésére és a rendőrök, katonák fegyverpénzére. Ezeknek az intézkedéseknek nem volt fedezetük a büdzsében, emiatt kényszerült a kabinet kiigazító intézkedések meghozatalára.

A Magyar Közlönyben június 4-én jelentek meg a részletszabályok a Kormány 197/2022. (VI. 4.) Korm. rendelet az extraprofit adókról címmel. Ebből derült ki, hogy korántsem a nagy cégek megsarcolásáról van szó, hanem olyan általános adóemelésről, amely mindenkit érint: összesen 15 kategóriában emelt adót a kormány.

A kormányzati narratíva szerint a szektorális különadókat az „extraprofitot” elérő cégek fogják fizetni, és ha megpróbálják áthárítani a lakosságra, a kabinet közbe fog avatkozni, fogyasztóvédelmi vizsgálatot indít. Arról már nem beszélnek a kormánypárti politikusok, hogy az adóemelések egy része közvetlenül érinti az embereket, és arról is hallgatnak, hogy mi alapján derül ki, hogy egy cég az adó áthárítása miatt emelt az árain.

Hasonló cikkünk:  A fatüzelés lehetőségét mérlegelik az iskolákban
Hasonló cikkünk:  A fatüzelés lehetőségét mérlegelik az iskolákban

Az extraprofitadóval kapcsolatban komoly vita alakult ki az elmúlt hetekben. A kormányzati narratíva szerint azokat a cégeket adóztatják meg, amelyek kimagasló nyereséget értek el az elmúlt időszakban, és a vállalatok nem fogják áthárítani a fogyasztókra az adót. Több cég jelezte viszont, hogy beépíti az árazásába a különadót, ezáltal a terheket a lakosság fogja viselni.

Arra a vitára, hogy áthárítják-e a különadót, lényegében a kormány adta meg a választ saját rendeletében. Az extraprofitról szóló jogszabályban szerepel a jövedéki adó emelése, az egyszerűsített foglalkoztatás keretében dolgozók járulékemelése és a népegészségügyi termékadó (neta) mértékének növelése és kiterjesztése új termékekre.

A csipszadó beemelése az extraprofitadós csomagba azért szimbolikus, mert a bevezetése pont abból a célból történt, hogy a gyártók áthárítsák a fogyasztókra, vagyis dráguljon a termék, emiatt kevesebbet vásároljanak az emberek.

via szabadeuropa.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...