fbpx

FRISS HÍREK

Makettfestés előtti alapozás

- Advertisement -

Makettfestés előtt egy nagyon fontos lépés az alapozás. Az eljárás által ugyanis a festendő felület egységesebbé válik, melyen a festék jobban érvényesül. Egy homogén felületen sokkal egyenletesebben oszlik el a festék. Az alapozás jobb tapadást tesz lehetővé, ezáltal még realisztikusabb makettek készülhetnek.

Alapozási alapok 

Az egységes felület rendkívül lényeges, hiszen a különféle anyagok másként viselkednek, a legtöbb makettnél szükségessé válhat tömítőanyag használata is. A makett anyagának és a tömítőknek viszont nem azonos a felületi feszültsége. Alapozással azonban eltüntethetők a különbségek, és egységes, homogén felület hozható létre.

Alapozófestékeket beszerezhetsz a Modellfutár makettalapozó festékek választékából. Ezen az oldalon praktikus kiegészítőket is megtalálsz a makettépítéshez, festéshez egyaránt.

Az alapozók pigmentszerkezete más, mint a többi festéké, mondhatjuk úgy is, hogy „testesebb, vaskosabb”. Ahol nagyon fontos a minél simább felület, például repülő- vagy autómaketteknél, érdemes alapozás után megcsiszolni egy kicsit.

Az alapozás rávilágíthat rejtett hibákra is, melyek építéskor nem bukkantak fel. Így lehetőség nyílik azok javítására. Tömítheted még, és csiszolhatod szükség szerint, ezután ismét alapozhatsz.

Az alapozók használata

A legtöbb gyártó forgalmaz flakonos-hajtógázas alapozót. Az alapozók java azonos tulajdonságokkal rendelkezik, mint ami a gyártó többi festékénél is tapasztalható. Ezektől eltérőek az AK spray-k, melyek szintetikus lacquer típusba sorolandók. Mivel nagyon ellenállóak, ideálisak nagyobb területek vagy például figurák alapozásához. Kezdőként mindenképpen javasolt kipróbálni, hiszen kiváló a fedőképességük, és könnyen használhatók. Nem szükséges kompresszor és airbrush. Viszont a szórópisztolyhoz használható kiszerelésekkel szemben kevésbé gazdaságosak.

Hasonló cikkünk:  A kormány az EU soros elnökeként dolgozni fog az Egyesült Arab Emírségekkel való szorosabb kapcsolatokért

A gyártók nagyrészt a szórópisztolyos irány felé fejlesztenek festékeket, melyeket hígítani kell. Célszerű az adott márkához való készítményt alkalmazni.

Többféle színben és kiszerelésben elérhetők, némelyik gyártó a finomság alapján is különbséget tesz, például a Mr Hobby.

Ezen alapozófestékekhez szórópisztoly és kompresszor szükséges. Az alapozók hatással vannak a felvitt fedőfesték tónusára, telítettségére egyaránt, ezért alaposan tervezd meg a festést, mielőtt nekilátsz.

Alapozó színek 

Az alapozók a színek tónusát befolyásolják, tehát azt, hogy világosabbak vagy sötétebbek legyenek az alapok.

A szürke egy semleges árnyalatú szín, amely nem változtat a fedőfesték tulajdonságain, így előszeretettel alkalmazzák.

A fehér alapozó a fedőszínt világosítja néhány árnyalattal, ajánlott például fakulás megjelenítésére. A fekete viszont sötétít a fedőszínen, leginkább koszos, kopott járműveknél javasolt, tökéletes harci gépekhez, sci-fi modellekhez.

Fényes fekete alapozót a fémszínek alá szokás felvinni, ezáltal a fémszínnek megfelelő ragyogást biztosít.

Gyakorolj, és kísérletezz minél többet!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...