fbpx
13 C
Kecskemét
2023. június 4., vasárnap

FRISS HÍREK

Szabályozás helyett Orbán dönt az állami vezetők fizetéséről

Elfogadta a parlament – 133 igen szavazattal, 51 ellenében – azt a salátatörvényt, amely a miniszterelnök hatáskörébe vonta a politikai vezetők, vagyis a miniszterek, államtitkárok, kormánybiztosok, miniszterelnöki megbízottak illetményét. Így ezentúl nem a köztisztviselői alapilletményhez vagy illetménytáblához kötődik a havi díjazásuk, hanem Orbán Viktor döntéséhez, ők ugyanis „a miniszterelnök által meghatározott mértékű illetményre jogosultak” az elfogadott szabályok szerint – írja a 24.hu.

Ráadásul eltörölték a rájuk vonatkozó fizetési plafont is. Eddig az illetményük nem haladhatta meg az előző évi bruttó átlagkereset (438 800 forint) tízszeresét, mostantól ez a korlátozás csak a miniszteri biztosokra és a kormányzati hivatalvezetőkre marad csak fent. A plafon eltörlése elméletileg lehetővé teszi a bruttó 4 millió 339 ezer forintnál nagyobb havi illetményeket is, ami alól csak a korábbi tárca nélküli miniszterek kaptak felmentést. Az előző kormány tagjai közül ugyanis Süli János Paks 2-ért felelős tárca nélküli miniszter és Mager Andrea nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter ugyanis bruttó 5 millió forintot kereshetett.

Hasonló cikkünk:  Értékválasztás
Hasonló cikkünk:  "Legendát nem lehet venni!" - a KTE játéka mellett a kecskeméti szurkolók skandálása is nagyot szólt

Jelenleg az államtitkárok, kormánybiztosok és miniszterelnöki megbízottak bruttó 1 millió 750 ezer forint (a képviselői mandátummal rendelkező államtitkárok 1,3 millió forint) fizetést kapnak. A miniszteri illetmény bruttó 1 millió 296 ezer forint, azonban az összes miniszter ettől eltérő személyi illetményt, bruttó 1 millió 979 ezer forintot, kap. A minisztereknél ugyanis már négy évvel ezelőtt lehetővé tették, hogy a törvényben megállapított fizetésük helyett a kormányfő más összeget állapíthasson meg.

Akkor ez náluk 62 százalékos emelést jelentett, mert 1,1 millió forintról 1 millió 782 ezerre emelkedett a legtöbb miniszter fizetése.

via 24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...