fbpx
3.6 C
Kecskemét
2024. február 22., csütörtök

FRISS HÍREK

Vezetékek és vezeték-összekötők haszna a mindennapokban

- Advertisement -

Aki valaha látott vagy végzett már villanyszerelési munkát, az tisztában van azzal, hogy mekkora jelentősége van a vezetékeknek és a vezeték-összekötőknek. Ezen eszközök beszerzése lényegében a villamos hálózat kialakításának záloga, érdemes ismerni őket.

Vezetékek és vezeték-összekötők feladatai

A vezeték-összekötőket az elektromos hálózaton végzett kivitelezési munkák során alkalmazzák a vezetékek üzembiztos, gyors és szabványos bekötésére. Sokan a szakmában ezeket „wago” néven emlegetik, utalva az egyik nagy szabadalomtulajdonos cég nevére. 

Ilyen, az elektromos hálózatok kivitelezésénél használt szerelvényeket és kiegészítőket találhatsz a LEDLámpaház.hu webáruház kiegészítők kínálatában is. Beszerzésük kiemelten fontos lehet, hiszen a rendszer részegységeinek tökéletesen illeszkednie kell a méretezéskor meghatározott értékekhez. 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A fentiekből következik, hogy nem elég csak a felhasznált vezetékek keresztmetszetének megfelelőnek lennie, hanem a várható maximális terheléshez az alkalmazott kötéseknek is igazodni kell. Miért? Mert az alkalmazott kötések minősége kardinális kérdés a tűzbiztonság miatt. 

Régebben ideiglenesen elfogadták a vezeték-összecsavarásos és szigetelőszalaggal lezárt kötéseket is, de ezek alkalmazása ma már szabályellenes. Az idő múlásával ugyanis a fémek oxidálódhatnak, aminek a következtében a képződő felületi rétegek egyre magasabb ellenállásúak lesznek. A szigetelőszalagok sem biztonságosak, mert a ragasztók elfáradása a tűzvédelmi szakemberek szerint olyan helyzetet teremt, ami sokszor időzített bombaként ketyeg.

Hasonló cikkünk:  A kormány költekezne, ehhez úgy tűnik a magyarok eladósítása az út

Gondolj bele: mennyire lesz biztonságos egy pókhálós, poros csatlakozási pont, amelyben olyan öreg a szigetelőszalag, hogy nemes egyszerűséggel szétmállott? Igen: ez rendkívüli mértékben tűzveszélyes, ezért érdemes az ilyen állapotú kötéseket minél gyorsabban felkutatni és megszüntetni. 

Miért érdemes vezeték-összekötőket alkalmaznod? 

A vezeték-összekötők használata az alábbi szempontok miatt előnyös:

  • Szabályos kötést lehet létrehozni a segítségükkel
  • Egyszerű, gyors és biztonságos a használatuk
  • A kötés során nem gyengül a vezeték szerkezete, hiszen nem kell csavaró mozdulatokat tenni
  • Nem kell hozzájuk egyéb szigetelőanyag, mert a kötőelem külső borítása szigetelést biztosít az adott csatlakozóra a megadott határig 
  • Nem kell forrasztani – a forrasztás egyébként is gyengíti a fémek rugalmasságát
  • Az összekötőben létrejövő érintkezési pont fémtiszta érintkezést ad
  • Egyes változatai olyan átlátszó műanyag szigetelést kaptak, hogy ellenőrizhető legyen a kötés minősége szemrevételezéssel is
  • A szigetelésükön kialakított kis nyílás (mérőpont) lehetővé teszi, hogy a műszerek mérő vezetékét a szigetelés megsértése nélkül a belső, mélyebben elhelyezkedő fémrészhez lehessen vezetni

A vezetékek és vezeték-összekötők minimális helyigénnyel rendelkeznek, állandó, megbízható csatlakozást biztosítanak. Szerezz be te is a villanyszerelési munkákhoz belőlük!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Fidesz szerint kapacitás-áthelyezés történik, az ellenzék szerint bezárják az óvodákat Kecskeméten

A törvényben meghatározott maximális 25 főnél több gyermek vehető fel a Corvina, a Ferenczy Ida és a Kálmán Lajos...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...