fbpx
9.2 C
Kecskemét
2024. április 24., szerda

FRISS HÍREK

A benzinárstop következménye: torz piaci környezet

- Advertisement -

A napi.hu legújabb podcastjában többek között az alábbi kérdéseket is felteszik Bujdos Eszternek, a Holtankoljak.hu alapító tulajdonosának:

  • Mennyire haragszanak a kutasok a Molra?
  • Mire elég a kormány 20 forintos literenkénti támogatása?
  • Valóban hitelfelvételbe menekülnek a tartalékokból kifogyó kutasok?
  • A 480-es benzinár miatt extradrága a kóla és a sajtos stangli a benzinkutakon?

Bujdos Eszter szerint rengeteg minden változott, „nem volt még háború, nem szálltak el az olajárak annyira, mint mostanra, de az a 480 és a mostani 480 forint amúgy is más helyzetet takar” Véleménye szerint az a hónapok óta tartó állapot, amibe bele lettek kényszerítve, az sokak számára nagyon megterhelő.

Lehet 480 forint az üzemanyag, de mit kezdjünk vele, hogyha nincsen?

– tette fel a költői kérdést a Holtankoljak.hu vezetője.

Az Orbán-kormány a korlátozás hatálya alatt több könnyítésről döntött, amely terhet vett le a kiskereskedőkről – köztük elsősorban a kis benzinkutakról – mégis torz piaci környezetben működnek. Minek köszönhető, hogy a beharangozott, tömeges benzinkútbezárás  – legalábbis eddig – mégsem következett be?

Hasonló cikkünk:  Szijjártó Péter: mi elégedettek vagyunk Oroszországgal

Bujdos szerint a literenkénti 20 forintos támogatás egyfajta lélegeztetőgépként működik. Az augusztus 1-jei dátum lehet a vízválasztó, mert ekkor dönthet úgy több száz benzinkút, hogy a továbbiakban nem veszi igénybe újabb három hónapra az állami támogatást, hanem inkább lehúzza a rolót, mert kifogyott a tartalékokból és kifogyott az ötletekből is, és már nem tud hová hátrálni.

A benzinkutasok minden más szolgáltatást és értékesített terméket jelentősen megdrágítottak – legyen szó az üdítőről vagy akár arról az alapélelmiszerek közé tartozó péksüteményről és tejről, amely a koronavírus-járvány idején az abc-k árszintjére került – és ez újra így van. A benzinkúton ez ma veszteségkezelési próbálkozás.

Pár éve még elképzelhetetlen volt, hogy életképes legyen egy hatósági áras modell egy olyan terméknél, mint az üzemanyag, de most mondhatja a kormány: „látjátok, működik a rendszer, nincs apokalipszis” – fogalmazott Bujdos Eszter.

A podcast meghallgatható a napi.hu-n.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...