fbpx
8 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

A kormánypártiak között is többségben vannak, akik csatlakoznának az Európai Ügyészséghez

- Advertisement -

A Népszava megbízásából a Publicus Intézet készített felmérést: A magyarok kétharmada egyetért azzal, hogy az EU-s pénzek folyósítását az országok számára jogállamisági követelményekhez, például a bíróságok függetlenségéhez és a tiszta választásokhoz kössék.

A felmérés szerint 66 százalék támogatja, hogy az uniós pénzek folyósítását a jogállamisági követelmények betartásához kössék. Azonban 70 százalék lesz az arány, ha ehhez hozzávesszük azt a 4 százalékot, amely „inkább egyetért” ezzel. 19 százalékot tesz ki a kifejezetten ellenzők, további 4 százalék „inkább nem ért egyet”, és 7 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni.

Az ellenzékiek többsége (89 százalék) fejezte ki egyetértését,

de még a fideszesek 37 százaléka is támogatná,

hogy a pénzek folyósításának feltétele legyen a jogállamisági követelmények betartása. A pártválasztásukban bizonytalanok 72 százaléka is így gondolja.

A felmérés telefonos és online kérdőíves formában történt 2022. július 20-22-e között, 1004 fős mintán. A felmérés a magyarországi felnőtt népességre nem, életkor és iskolázottság szerint reprezentatív.

Hasonló cikkünk:  Megtépázta a Fidesz-KDNP népszerűségét a kegyelmi-botrány, de az ellenzék ebből nem tudott profitálni

A felmérésben kérdezték azt is, hogy Magyarországnak csatlakoznia kellene-e az Európai Ügyészséghez, hogy a korrupciós és más típusú visszaéléseket ők is vizsgálni tudják? Az összes megkérdezett háromnegyede igennel válaszolt. Miközben 75 százalék szerint csatlakoznunk kellene az Európai Ügyészséghez, az elképzelést csupán 15 százalék utasítja el.

Következtetésként el lehet mondani, mintha az embereknek kezdene elegük lenni a korrupcióból, és abból, hogy a magyar hatóságok nem lépnek fel kellő határozottsággal a visszaélések ellen. A kormánypártiak körében is többen vannak azok, akik a csatlakozás mellett vannak, mint azok, akik nem. A Publicus felmérésnek adatai szerint a fideszesek 39 százaléka elutasítja, de 43 százaléka pártolja az ötletet, míg 18 százaléka nem foglalt állást az ügyben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...