fbpx

FRISS HÍREK

Élet az új katatörvény elfogadása után

- Advertisement -

Futárcégek gondolkodnak, az Orvosi Kamara és egyéb szervezetek változtatásokat sürgetnek a kedden rekord gyorsasággal elfogadott katatörvény kapcsán – szemle a napi sajtóból egy nappal a KATA kivégzése után.

A Telex írt a keddi tüntetésen részt vevő ételfutárokról, akik szintén elégedetlenségüknek adtak hangot. A Kossuth téren gyülekezett a tömeg, majd lezárták a Margit hidat és az Erzsébet hídon is elfoglalták a középső két sávot pár órára.

Rengeteg ételfutárt lehetett látni a tömegben, többen a Wolt és Foodpanda felszerelésében voltak. Nagy többségük katás egyéni vállalkozó, aki a cégnek számláz. A módosítás után azonban szeptembertől csak magánszemélyeknek dolgozhatnak majd a katások, így egyelőre bizonytalan, hogy miként fogják tudni őket foglalkoztatni.

Mind a Woltot és a Foodpandát is váratlanul érte a törvény benyújtása.

„Egyelőre vizsgáljuk, hogy mit jelent majd mindez a Wolt számára a jövőben”.

A Telex kérdésére megerősítették, hogy a Wolt semmilyen formában nem szervezett résztvevőket, vagy ösztönözte őket a demonstrációra, „a futár partnerek saját döntésük alapján vettek részt a tüntetésen”.

A Foodpanda közleménye szerint:

„Jelenleg értékeljük a kialakult helyzetet, a lehetőségeket, az esetleges változásokat pedig először futárpartnereink felé fogjuk majd kommunikálni”.

A 24.hu írta a Magyar Orvosi Kamara közleményéről:

„A KATA szabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon”.

A betegbiztonság és ellátásbiztonság megóvása érdekében ezért azt kérik, hogy az egészségügy ígért átalakításáig az egészségügyi dolgozók mentesüljenek a KATA törvény nem magánszemélyeknek való számlázást tiltó szabálya alól.

Észszerűbb katatörvényt kér a BKIK, az IVSZ és a VOSZ is. Erről a Magyar Narancs írt.

Hasonló cikkünk:  Március közepétől vízummentesen utazhatunk Kínába

A három érdekképviseleti szervezet a kata egyes szabályainak észszerűbbé tételét, továbbá új adónem bevezetését, és az áfamentesség bevételi határának megemelését javasolják.

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) emellett az adónemből kiesők számára új adónemet javasol, valamint a szeptemberi határidő helyett január 1-jei bevezetést szorgalmaz. Megfontolásra javasolják, hogy az 50 ezer forintos havi adótétel mellett legyen 100 ezer forintos, választható adótétel a magasabb TB-ellátás érdekében, és hogy a katások eseti jelleggel üzleti ügyfeleket is kiszolgálhassanak.

Az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért érdekképviselet a kata kivezetésének átütemezését kéri, továbbá javasolja az atipikus foglalkoztatási formákra is alkalmazható rugalmas adózási módot.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elsietettnek, a kisadózókra nézve méltatlannak tartja a kata módosításáról szóló törvényjavaslatot, és további egyeztetéseket javasol az érintettekkel. Ez magába foglalja az esetleges kivezetés dátumának kitolását és az érintett kisvállalkozói kör további jogszerű és mérsékelt adózási lehetőségének megteremtését, beleértve az adóteher növekedését is.

Az elfogadott katatörvénnyel sok kisvállalkozót hoztak nehéz helyzetbe. A szeptember 1-jei bevezetés pedig nem hoz kellemes nyarat, hiszen a pihenés, feltöltődés helyett lehet agyalni, hogyan tovább. Több százezer vállalkozó fog a könyvelők nyakába szakadni, akiknek szintén nem könnyű a folytonosan változó jogszabályok közepette megfelelni. Egy biztos, nincs általános tanács a hogyan továbbra, ami minden kisadózóra igaz lehet. Akik eddig katáztak, azok most kénytelenek lesznek más adózási formát választani, és mindenkinek egyénileg kell utána járni, hogy neki mi a legmegfelelőbb.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...