fbpx
14.2 C
Kecskemét
2023. április 1., szombat

FRISS HÍREK

Eurobarométer – az emberek egyre jobban tűrik a megvesztegetést

A megvesztegetés és a hatalommal való visszaélés leginkább a pártokra és a politikusokra jellemző a magyarok többsége szerint. Az Eurobarométer-kutatásából kiderül, hogy az emberek egyre jobban tűrik a megvesztegetést és a hatalommal való visszaélést -írja a Népszava.

Csak a görögöknek (98 százalék), a ciprusiaknak (94 százalék) és a horvátoknak (94 százalék) rosszabb a megítélésük a hazájuk közállapotairól a magyarokénál. Itthon 91 százaléknak az a véleménye, hogy a korrupció elterjedt az országban. A lakosság 61 százaléka szerint az elmúlt három évben nőtt a korrupció az országban, és csak hét százalékuk véli úgy, hogy csökkent. A felmérés az Európai Bizottság megrendelésére készült márciusban és áprilisban, az Unió 27 tagállamában.

Magyarországon és az EU országaiban a megkérdezettek több mint a fele úgy véli, hogy a megvesztegetés és a hatalommal való visszaélés leginkább a politikai pártokra és a politikusokra jellemző, de rögtön utánuk következnek a köztisztviselők.

Hasonló cikkünk:  Borkai Zsoltot díszpolgárnak jelölték Győrben

Arra a kérdésre, hogy elfogadható-e ajándékot adni, szívességet tenni vagy pénzt adni a közigazgatásban, illetve a közszolgálatban dolgozóknak valamilyen szolgáltatásért, nagyjából kétszer annyi magyar válaszolta, hogy igen, mint ahány uniós polgár.

Európa-szerte csökken azoknak a száma, akik elfogadhatatlannak tartják a korrupció valamilyen formáját: 2019-ben az emberek 69 százaléka vélt így, idén már csak 63 százaléka. A lakosság 74 százaléka szerint az üzleti siker egyetlen módja Magyarországon,

ha a vállalkozónak vannak politikai kapcsolatai.

Az európaiak borúlátóan ítélik meg kormányuk korrupció elleni küzdelmét, kivétel ez alól Finnország, Luxemburg és Dánia —, ahol többen vannak azok, akik ezt a harcot hatékonynak ítélik, mint azok, akik nem. Magyarországon 41 százalék válaszolt úgy, hogy hathatósnak ítéli a kormány korrupcióellenes tevékenységét, ami 10 százalékkal jobb, mint az EU átlag.

Hasonló cikkünk:  Kis időre megelőzték Paks termelési kapacitását a hazai napelemparkok

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...