fbpx

FRISS HÍREK

Eurobarométer – az emberek egyre jobban tűrik a megvesztegetést

- Advertisement -

A megvesztegetés és a hatalommal való visszaélés leginkább a pártokra és a politikusokra jellemző a magyarok többsége szerint. Az Eurobarométer-kutatásából kiderül, hogy az emberek egyre jobban tűrik a megvesztegetést és a hatalommal való visszaélést -írja a Népszava.

Csak a görögöknek (98 százalék), a ciprusiaknak (94 százalék) és a horvátoknak (94 százalék) rosszabb a megítélésük a hazájuk közállapotairól a magyarokénál. Itthon 91 százaléknak az a véleménye, hogy a korrupció elterjedt az országban. A lakosság 61 százaléka szerint az elmúlt három évben nőtt a korrupció az országban, és csak hét százalékuk véli úgy, hogy csökkent. A felmérés az Európai Bizottság megrendelésére készült márciusban és áprilisban, az Unió 27 tagállamában.

Magyarországon és az EU országaiban a megkérdezettek több mint a fele úgy véli, hogy a megvesztegetés és a hatalommal való visszaélés leginkább a politikai pártokra és a politikusokra jellemző, de rögtön utánuk következnek a köztisztviselők.

Hasonló cikkünk:  A református egyház közleményben kéri, hogy tisztelettel beszéljenek róluk

Arra a kérdésre, hogy elfogadható-e ajándékot adni, szívességet tenni vagy pénzt adni a közigazgatásban, illetve a közszolgálatban dolgozóknak valamilyen szolgáltatásért, nagyjából kétszer annyi magyar válaszolta, hogy igen, mint ahány uniós polgár.

Európa-szerte csökken azoknak a száma, akik elfogadhatatlannak tartják a korrupció valamilyen formáját: 2019-ben az emberek 69 százaléka vélt így, idén már csak 63 százaléka. A lakosság 74 százaléka szerint az üzleti siker egyetlen módja Magyarországon,

ha a vállalkozónak vannak politikai kapcsolatai.

Az európaiak borúlátóan ítélik meg kormányuk korrupció elleni küzdelmét, kivétel ez alól Finnország, Luxemburg és Dánia —, ahol többen vannak azok, akik ezt a harcot hatékonynak ítélik, mint azok, akik nem. Magyarországon 41 százalék válaszolt úgy, hogy hathatósnak ítéli a kormány korrupcióellenes tevékenységét, ami 10 százalékkal jobb, mint az EU átlag.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...