Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Így készítsd elő a falat festés előtt

- Advertisement -

Az utóbbi időben egyre többen fognak egyedül falfestésbe. Az elszálló munkadíjak mellett ebben benne van az is, hogy nehéz jó szakembert találni, aki akkor ér rá, amikor nekünk jó. A festés nem is ördöngösség, némi utánajárás és a megfelelő eszközök és alapanyagok beszerzése után egyedül is elvégezhetjük. A szép végeredmény érdekében nagyon fontos a fal előkészítése, ezen cikkünkben ezt vesszük górcső alá.

A fal előkészítése a fal állapotának felmérésével kezdődik. Ha jó állapotú a fal, és nincs rajta túl sok festékréteg, lehet, hogy egy kétrétegű tisztító festés is elegendő lesz. Amennyiben nem, több lépésre, illetve eszközre, például falcsiszoló zsiráfra is szükségünk lesz..

A fal előkészítésének lépései

Miután felmértük a fal állapotát, az alábbi lépésekre lesz szükség:

1. A fal letisztítása

Ha jó állapotú a fal, és elegendő egy tisztító festés, a fal letisztítása sem nagy munka. Egy egyszerű porolóval vagy tiszta seprűvel a falon ülő por nagy részét könnyedén el tudod távolítani. 

Ha rossz állapotú a fal, például málik a vakolat, akkor előbb spatulával el kell távolítani a régi festékrétegeket.

2. A repedések kijavítása

A repedéseket nagyon fontos kijavítani, ha sima, egyenletes falfelületet szeretnénk kapni. Az első lépés, hogy „feltárjuk” a repedéseket, azaz egy spatula élével eltávolítjuk a laza festékréteget, illetve a málló vakolatot. A következő lépésben mélyalapozóval benedvesítjük a repedés belsejét, és utána visszük fel a glettet rétegenként. Ha mély a repedés, az első glettréteg után érdemes vékony üvegszálas fóliával megerősíteni a glett réteget, majd az üveghálót spatulával az első glettrétegbe simítva egy újabb glettréteggel betakarni azt. Érdemes észben tartani, hogy a glett száradás közben összehúzódik, így további rétegekre lesz szükségünk.

Az igazán mély, komoly falhibákhoz mélyebb gletteléshez alkalmas glett anyagot érdemes vásárolni. Ebben az esetben a száradás is tovább tart.

3. Falcsiszolás

Miután megszáradt a glett, falcsiszolóval menjünk végig az egész felületen. Ez nagyon komoly és sok porral járó munka, de elengedhetetlen a sima falfelülethez és az esztétikus végeredményhez. Az ideális szemcseméret 180-as, és ha tehetjük, falcsiszoló zsiráffal végezzük, mert rengeteg időt és fáradságot megspórolunk vele.

4. Portalanítás

A falcsiszolás után ismét poros lesz a felület. A poros felületen viszont nem tapad jól a festék, ezért nagyon fontos, hogy egy hosszú nyelű kefével eltávolítsuk a port a falról.

5. Mélyalapozás

A festés előtti utolsó lépés a mélyalapozó felhordása. A mélyalapozó egyfelől megszilárdítja a falfelület lazán kötődő részecskéit, másfelől csökkenti a fal nedvszívását. Ha ezzel a lépéssel megvagyunk, következhet is a festés!

Ha szükséged van falcsiszoló zsiráfra vagy bármilyen más gépre, keresd fel szerszám webáruházunkat, ahol remek minőségű termékek közül válogathatsz!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version