fbpx
2 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Kecskeméti éremszerzés az uszonyosúszó EB-n!

- Advertisement -

Június 20-26. között rendezték meg a lengyelországi Poznanban az uszonyosúszó junior Európa-bajnokságot, ahol két kecskeméti úszó, Szili Ágnes és Décsei Marcell is eredményesen szerepelt és éremmel tértek haza. A Bácsvíz-KVSC versenyzőinek sikeréről Szabó László edzővel beszélgettünk.

KecsUP: Milyen edzésterhelés mellett és milyen eredményekkel érte el a két kecskeméti versenyző, hogy meghívást kapott az Európa-bajnokságon induló junior válogatott keretbe?

Szabó László: Kétszer 16-19 hetes felkészülésen van túl a csapatunk.  Egy hetet lebontva 10 edzés alatt, 30-50 kilométert úsznak, attól függően, hogy milyen terhelési szakaszban vannak, és még ehhez jönnek még hozzá a konditermi edzések.

Szili Ágnes minden utánpótlás korosztályban nyert már bajnoki címet, tavalyi még csak ifjúsági korosztályosként már ezüstérmet szerzett a Junior Világbajnokságon. A 2021/22-es szezon első felében, meglepetésre már teljesített szintidőt az ide Európa-bajnokságra. Majd a tavaszi szezonban sorra megúszva egyéni csúcsait a világkupákon rendre a dobogóra úszta magát.

Décsei Marcell kicsit később csöppent bele a sportágba, de hozzáállása, szorgalma gyorsan a mezőny élére segítette. Mivel ő még csak ifjúsági korosztályban versenyez, ezért ő még csak tanulta a világkupa-sorozatban a nemzetközi mezőnyt. Az utolsó kvalifikációs versenyen hatalmas egyéni csúcsokkal villogtatta tehetségét, jelezve a válogatott csapatkapitánynak, hogy itt vagyok, megérkeztem!

KecsUP: Hogyan értékeli tanítványai szereplését, mennyire elégedett helyezésükkel és eredményeikkel?

SZL: Felhőtlen boldogságot érzek. Számítottam arra, hogy lesz egy, talán két érem, de háromra egyáltalán nem számítottam. Mind a ketten javítottak az egyéni csúcsaikon egyéniben, és a váltóban pedig ezeket tovább faragva küzdöttek példamutatóan a többiek és egyben saját sikereiért.

 

KecsUP: Milyen elvárásokkal, célokkal utaztak ki Poznanba?

SZL: Áginál azt a célt határoztuk meg, hogy egyéni csúcsokat úszva a döntőkbe jusson, ez maradéktalanul sikerült. 200 és 800 méteres felszíni úszásban 0,2 másodpercre, illetve 1 másodpercre volt a dobogótól. Rendkívül éretten, remek stratégiával versenyzett. Jól kezelte a versennyel járó stresszt.

Marcival azt a célt tűztük ki, hogy egyéni csúcsokat úszon. Ne hibázzon rajtot, és hogy a váltó csapatokat a lehető legjobb eredményhez segítse hozzá.

KecsUP: Szili Ágnes első éves junior, míg Décsei Marcell még ifjúsági korosztályú és már most stabil tagjai a junior válogatottnak. Hogyan látja fejlődésüket, miben kell javulniuk, hogy még jobb időket ússzanak?

SZL: Ágival remekül megtaláltuk a közös hangot, magában az edzésmunkában neki és nekem is arra kell figyelnünk, hogy ezt az utat járjuk tovább, amit az idei szezonban megleltünk. Amiben a jelentősen tud előre lépni azok a fordulói, ott még vannak tizedek elrejtve. Dolgozni fog rajta, rendkívül motivált.

Hasonló cikkünk:  Hosszabb, több részleget érintő sztrájk lehet a Mercedes-gyárban, ha nem haladnak a bértárgyalások

Marcinál könnyű a válasz, a rajt. Csak ezen fogunk vele dolgozni, rengeteg kiválóan rajtoló válogatott versenyzőnk van, mindenki segít neki. Erős a csordaszellem. Ha meglesz neki a rajt, úgy ahogyan az a nagykönyvben meg van írva, akkor országos csúcsot fog úszni 50 méteres felszíni úszásban, jelenleg 0.12 másodperce van tőle. Onnantól pedig csak rajtunk múlik, hogy meddig jutunk.

KecsUP: Július 7-17. között kerül sor a nem olimpiai sportágak világversenyére, a 11. Világjátékokra az amerikai Birminghamban. A kecskeméti Blaszák Lilla is kiharcolta az indulás jogát, milyen reményekkel tekintenek a Világjátékok elé?

SZL: Igazából Lilu a tavalyi tomszki világbajnokság után tartott egy hosszabb pihenőt, mivel nem nyert meghívást a világjátékokra. Majd eljött velünk az egri világkupára, ahol ínycsiklandóan közel úszott a felnőtt Világbajnoki szintidőhöz, nem mellesleg bronzérmes lett azzal az úszással. Közben egyetem mellett elkezdett dolgozni is, hogy építse a civil életét. Majd kaptuk a hírt az olaszországi világkupán, hogy mégis meghívták Lilut a világjátékokra. A felhőtlen öröm mellett elkezdődött az embertelen munka. Hihetetlen mennyiségű kondiedzés és leúszott kilométer ment bele a felkészülésbe, aminek a további eredménye, hogy idén elért egyéni csúcsaival több egyéni és mind a kettő váltó versenyszámba kijutott a kolumbiai felnőtt világbajnokságra.

Lilu számára ez egy ajándék az élettől, amiért hosszú-hosszú éveken keresztül dolgozott annyit, amennyit egy átlagember nem tud elképzelni. Azt, hogy kint hányadik helyen csap célba, nem tudom, talán nem is fontos. Rendkívül szoros a mezőny, a női elit fog megmérkőzni, a világ 8 legjobbja ezen a távon. Azt, hogy Lilu 200 százalékot fog beletenni abba az úszásba, azt viszont bátran ki tudom jelenteni. Elé nem kell elvárásokat támasztani, ott vannak neki a sajátjai.

KecsUP: Az uszonyos úszásban az év végén lesz az országos bajnokság. Korosztályonként kik azok a bácsvizes búvárúszók, akiktől bajnoki címet, érmet, pontszerző helyezést remélhetünk, illetve van-e olyan, aki most érhet el először kiugró eredményt?

SZL: Szerencsére olyan hosszan tudnám sorolni a neveket, hogy bele sem kezdek. Rendkívül szerencsés helyzetben vagyunk, kiváló körülmények mellett jó edzőkkel, jó pedagógusokkal és nagy utánpótlás bázissal rendelkezünk. Annyit azért elárulok, hogy minden korosztályban számítok érmekre, az ifjúsági, junior, felnőtt korosztályban pedig bajnoki címekre.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...