fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Pénzért lehet tapsolni a közmédiában

- Advertisement -

Az évi 130 milliárd forint közpénzből működő közmédia 30 millió forintért írt ki tendert a közelmúltban. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közönség biztosítására alkalmanként akár 200 „tapsolót” is kérhet a nyertes cégtől. A keretszerződés 12 hónapra szól majd, amiben az MTVA a közönség tagjainak életkorát és nemét is meghatározhatja – írja az Átlátszó.

A tavalyi év alapján becsülték meg az összeget és a mennyiséget. Az ekr.gov.hu oldalon közzétett felhívás szövege szerint a szolgáltatást jellemzően a Budapest, Kunigunda útja 64. szám alatti székhelyén működő stúdiókban vennék igénybe, de más külső helyszínek is előfordulhatnak. Mint írják a leírásban – a közönség feladata az MTVA gyártásában készülő műsorokban való úgynevezett „tapsoló” feladatok ellátása lesz.

Napi maximum 12 óra lesz a közönség tervezett igénybevétele, a maximum létszám 200 fő/nap. Ha 100 főnél többre lenne szüksége az MTVA-nak, akkor azt legalább 10 munkanappal korábban jelzi a szolgáltatónak. Amennyiben hirtelen igény merülne fel, akkor 24 órával előbb, ez esetben legfeljebb 15 fős közönség biztosítása kérhető.

Az MTVA meghatározta azt is, hogy bizonyos „esetekben elvárja, hogy a közönség tagjai az általa biztosított ruházatban, általa biztosított eszközöket használva legyenek jelen a helyszínen. Ebben az esetben a ruházatot Ajánlatkérő, Megrendelő biztosítja és ezen elvárását az adott igény megküldésekor jelzi.”

Aki megnyeri a tendert, ezekkel számolhat:

  • a megrendelő által jelzett létszámú közönség határidőre történő biztosítása;
  • a megrendelő adott produkcióval kapcsolatos utasításainak, igényének (pl. korosztály, nemi megosztás) megfelelő feladatellátás;
  • a közönség felkészítése az adott produkcióra és a felvételre;
  • a közönség koordinálása, irányítása;
  • a közönség tagjainak pontos, diszpozíció szerinti érkezésének biztosítása;
  • az érkezéskor regisztráció lebonyolítása;
  • a közönség tagjainak nevét tartalmazó lista leadása a meghatározott időre;
  • a közönség részére kialakított tartózkodók ellenőrzése, az esetleges műszaki problémák jelzése Megrendelő felé;
  • a közönség tevékenységét érintő és/vagy abból adódó Megrendelő és/vagy harmadik féltől érkező panaszok, panaszos esetek kivizsgálása, arról Megrendelő tájékoztatása;
  • külső helyszínen megvalósuló felvételek esetén a közönség helyszínre jutásának koordinálása;
  • a közönség tagjainak munkavédelmi oktatása;
  • a vonatkozó munkajogi jogszabályok és munkavédelmi, biztonsági előírások betartása;
  • a közönség tagjainak díjazása és utánuk a vonatkozó összes adó(k), járulék(ok) megfizetése;
  • a közönség tagjainak MTVA Gyártóbázisára vagy Budapest közigazgatási határán belüli helyszínre szállítása (oda-vissza). Magyarországi, Budapesten kívüli forgatási helyszín esetén a közönség helyszínre történő szállítása Ajánlatkérő, Megrendelő feladata, MTVA Gyártóbázisáról vagy előzetesen egyeztetett Budapest közigazgatási határán belül található helyszínről történő indulással és visszaérkezéssel.
Hasonló cikkünk:  A jelek szerint Orbán Viktor politikai őrségváltásra készül

A legolcsóbb árajánlatot adó cég nyeri majd el a keretszerződést, ha megfelel minden feltételnek. Az MTVA felhívja a gazdasági szereplők figyelmét, hogy az eljárást eredménytelenné nyilváníthatja, ha valamely meghatározott, ellenőrzési körén kívül eső, bizonytalan jövőbeli esemény az ajánlattételi, illetve részvételi határidő lejártát követően következik be. Az eljárásban való részvétel ajánlati biztosíték adásához kötött, amelynek összege 500 ezer forint.

A fizetett közönség már régóta szerepel a tévés műsorokban, de érdemes figyelembe venni, hogy az MTVA közpénzből működik. Az idei évi költségvetéséről a Magyar Közlöny 2021. december 8-i számában adtak tájékoztatást. Az Országgyűlés az alap kiadási és bevételi főösszegét is valamivel több mint 130 milliárd forintban határozta meg.

Továbbra is a televízióból tájékozódik a magyar lakosság legnagyobb része – derül ki a Závecz Research 2021-ben készített nagymintás, 5000 fős reprezentatív közvélemény-kutatásából. Ez alapján a televíziók közül az RTL Klub hírműsorait nézik a legtöbben, a második legnépszerűbb pedig a TV2. A válaszadók kevesebb mint fele (46 százalék) pedig legalább heti egyszer nézi a Magyar Televízió hírműsorait is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...