fbpx
13.9 C
Kecskemét
2024. április 23., kedd

FRISS HÍREK

Publicus felmérés: lesújtó kép az idei nyaralásról

- Advertisement -

Az emberek kétharmada nem volt és nem is tervezi, hogy az idén nyáron nyaralni megy – derült ki a Publicus Intézet kutatásából, amit a Népszava számára készített.

A felmérést telefonon és online készítettek, június 30. és július 7. között. Vagyis már azelőtt is ilyen lesújtó volt a kép, hogy a forint újabb történelmi mélypontra gyengült volna, és még nem volt hír a kata-szigorításról valamint a rezsidrágításról.

Az árak emelkedése, valamint az euró és a dollár drágulása befolyásolta a nyári pihenés terveit. Az ellenzéki szavazók harmada, a kormánypárti hívek 9 százaléka számolt be arról, hogy módosítani kellett a nyaralás programján.

A válaszadók úgy vélték, a leginkább az étkezésen és a szálláson lehet spórolni a nyaralás során. 46 százalék azt állította, ha már elmegy nyaralni, akkor semmin sem hajlandó spórolni. Még akkor sem, ha a megkérdezettek kétharmada szerint több mint tíz százalékkal drágább lett vakáció a forint mélyrepülése miatt.

A legkevésbé a 60 év felettiek mennek nyaralni, alig több, mint ötödük vakációzik, a harminc alattiaknak viszont a fele elutazik. Tíz nyaralni indulóból hat a határokon belül pihen, kevéssel több, mint negyedük külföldi utazást tervez, 14 százalék pedig mindkét változatot megengedheti magának. Az idősebb generációk favorizálják a belföldi nyaralást, a 45 és 60 év közöttieknek több mint háromnegyede, a hatvan felettieknek kétharmada hazai úticélt választ.

Hasonló cikkünk:  Hamarosan itthon is kínálhatnak a bankok kriptoeszközöket

A többség bő egy hetet szán a pihenésre. A külföldön nyaralók kicsit hosszabb ideig nyaralnak, ha fizetős szállást választanak – átlagosan 8,3 napot. A leghosszabb pihenésről, 9,8 napról azok számoltak be, akik otthon maradnak, azaz még az utazásra sem költenek, hanem csak a munkát függesztik fel cirka két hétre.

A megkérdezettek hatoda 50 ezer forintot sem szán kikapcsolódásra, 45 százalékuk fejenként 50-150 ezer forintot tud a nyaralásra fordítani. Valamivel több, mint ötödük 150-300 ezer forintból oldja meg a nyaralását. Mindössze a válaszadók 6 százaléka költhet félmillió forintot idén egy kiruccanásra, minden 11. válaszadó pedig 500 ezernél is többet szán a vakációra.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...