fbpx
6.8 C
Kecskemét
2022. december 10., szombat

FRISS HÍREK

Tovább “spórol” a kormány – többet tankolhatnak a képviselők

Egy a fővárostól távol lakó politikus akár 10 400 kilométert is autózhat közpénzen, miután megemelték az egyéni képviselőknek járó üzemanyagkeretet. Ez hatósági árral – hétliteres fogyasztással számolva – 350 ezres, piaci árral számolva 526 ezer forintos havi benzinkártyát jelent – írja a 24.hu.

Nagy távolságokat autózhatnak ingyen az országgyűlési képviselők azzal az üzemanyagkártyával, amelyet a munkavégzésük támogatására kapnak. Az üzemanyagkártya használatát a 2012. évi XXXVI. törvény szabályozza.

Az országgyűlési törvény szerint ha a képviselő lakóhelye Budapesten van, akkor havonta 2500 kilométerre elegendő üzemanyagot vételezhet. Lakhelyének fővárostól való távolsága szerint a benzinkártyán rendelkezésre álló összeg pedig a következő távolságok megtételére elegendő pénzt biztosít:

  • Budapesttől 1 és 100 km között van – 4000 km-re,
  • Budapesttől 101 és 200 km között van – 5000 km-re,
  • Budapesttől 201 és 300 km között van – 6000 km-re,
  • Budapesttől 300 km-en túl van – 6500 km-re.

Ha egy Budapesten élő képviselő száz kilométeren hét litert fogyasztó autót használ – legfeljebb 2000 köbcentiméter hengerűrtartalmú kocsira számított fogyasztást lehet figyelembe venni – akkor hatósági benzinárral számolva havonta 84 ezer forintért autózhat.

Ez piaci áron számolva – 723 forintos átlagáron a 95-ös benzinnél -, akkor 126 ezer forintos benzinkártyát kap. Ugyenez 4000 kilométerre 134 400 forintra, piaci árral számolva pedig 202 ezer foirintra jön ki, míg a fővárostól legtávolabb lakó politikusoknak 218 400, piaci áras benzinnel 329 000 forintos benzinkártyát jelent.

Ez a támogatás azonban nem minden képviselőnek elegendő, ezért további támogatásokról is rendelkeztek.

Az egyéni választókerületben megválasztott képviselők ugyanis még az alapján is kapnak benzinpénzt, hogy mekkora területű körzetben nyertek mandátumot.

Hasonló cikkünk:  Felmérés: a kormánypárti szavazók fele úgy tudja, az Orbán-kormány nem szavazta meg a szankciókat
Hasonló cikkünk:  Unió kompatibilis lesz a munka törvénykönyve

Tíz százalékkal megemelték az elszámolható kilométereket egy július 19-én elfogadott törvénymódosítás alapján. A 106 egyéni képviselő tíz százalékkal többet tankolhat a parlamenti benzinkártyája segítségével. Mindez a képviselők eddigi havi keretét legalább 250 kilométerrel, de akár 975 kilométerrel is megemelheti.

Így a Budapesttől való távolságtól és a választókerület nagyságától függően legalább 2750 kilométer, a legtávolabbi és legnagyobb választókerület esetén pedig akár 10 400 kilométernyi út megtételére elegendő pénzt utalhatnak a képviselői benzinkártyára.

Kocsis Máté és Simicskó István – a két kormánypárti előterjesztő, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője – szűkszavúan indokolta az indítványt:

 

A választókerületek méretének arányosabb figyelembevétele mellett módosul a képviselői üzemanyag költségtérítés mértéke

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...