fbpx

FRISS HÍREK

A magyar férfi elsőosztályú kosárlabda csapatok költségvetését elemeztük

- Advertisement -

Október elején kezdődik a magyar férfi elsőosztályú kosárlabda bajnokság 2022-2023-as idénye. A csapatok gőzerővel készülnek, hamarosan edzőmeccsek és tornák követik egymást, a gárdák folyamatosan jelentik be az új igazolásaikat.

Cikkünkben megnézzük az elmúlt idényben NB/I A. csoportban szerepelt együtteseket működtető gazdasági társaságok 2021-es beszámolóját és összevetjük a csapatok idény végi helyezésével. A gazdasági társaságok bevallásait a napja között vizsgáltuk, mint utolsó leadott bevallást.

Ha csapatokat működtető gazdasági társaságok mérlegadatait összevetjük a legutóbbi bajnokságban elért eredményekkel, láthatjuk, hogy a nagyobb költségvetés, több bevétel és a bérekre fordított jelentősebb összeg nem feltétlenül jár együtt az előkelőbb bajnoki helyezéssel.

Nézzük meg egyenként az adatokat.

A legmagasabb összbevételt produkáló csapatok a DEAC (zárójelben a helyezése 10.) 1 milliárd, a Szolnok (5.) 655 millió, és a Falco (1.) 551 millióval, míg a legkisebb bevételt az Oroszlány (7.) 166 millió, a Szeged (8.) 200 millió és a Kaposvár (9.) 247 millióval.

Személyi jellegű ráfordítások, azaz a bérek esetében a legmódosabb három együttes a DEAC (10.) 572 millió, a Szolnok (5.) 400 millió, és a Nyíregyháza (11.) 325 millióval, míg a legkisebb fizetéseket a Szeged (8.) 82 millió, a Sopron (6.) 117 millió, és a Kaposvár (10.) 121 millióval biztosította.

Végül a gazdasági társaságok éves eredményeit átnézve szomorúan tapasztaljuk, hogy a 14 csapatból 7-nek, vagyis a mezőny felének veszteséges volt a legutóbbi éve. A negatív adózott eredményt produkálók között van a 2022-es bajnok Falco (-39 millió), de az Alba (-64 millió), a Sopron (-26 millió), az Oroszlány (-32 millió), Szeged (-14 millió), Kaposvár (-35 millió), valamint a Pécs (-377 ezer) is veszteséggel zárta az évet.

Hasonló cikkünk:  A Spar átszervezte magyarországi működését, hogy ellen álljon a kormány nyomásának

Mi a helyzet Kecskeméten?

Az idén 10 éves évfordulóját ünneplő Kecskeméti Kosárlabda Klub Kft. emlékezetes eredményekkel zárta az elmúlt szezont, hiszen a Magyar Kupában a négy közé jutott, ahol bronzérmet szerzett, ezt a bravúrt megismételt a bajnokságban is, ott végül negyedikként zárta a pontvadászatot. A KTE egyes adatait megnézve azt láthatjuk, hogy a 14 csapat közül az alábbi helyezéseket érte el:

  • éves bevétele (2.)
  • egyéb bevétel (13.)
  • összbevétel (7.)
  • személyi ráfordítások (9.)
  • adózott eredmény (3.)

Az adatokból leszűrhető, hogy a kecskeméti kosáregyesület stabil lábakon álló, kiegyensúlyozott gazdálkodást folytató, visszafogott béreket kínáló (információink szerint azt viszont mindig időben és pontosan folyósító) sportszervezet, amely az összebevételt és a bérkifizetéseket nézve a középmezőnyben helyezkedik el, és az adózott eredményéből is érzékelhetjük, igyekeznek felelős gazdasági tevékenységet folytatni. Ezek ismeretében kijelenthető, hogy a legutóbbi szezonban erőn felül teljesített a hírös városi gárda.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...