fbpx
10.2 C
Kecskemét
2022. szeptember 27., kedd

FRISS HÍREK

Aszály miatt kiszáradt kutak – újakat fúrni helyettük nem egyszerű

A Telex járt utána kútfúró cégeknél, hogy az idei aszály miatt kiszáradt kutak helyett valóban több-e a megrendelő és érdeklődő új kutak fúrására, mint korábban. A kútfúrók azt is tapasztalják, hogy vannak, akiket nemcsak az aszály, hanem a vízkorlátozásoktól, vízdíjemeléstől és a háborútól való félelem is motivál.

Nem lehet tudni, hogy a sok illegális fúrás miatt pontosan mennyi kút van Magyarországon és ez nagy gond. Nem ellenőrzik, hogy a meglévőkből annyi vizet vesznek-e ki, amekkora mennyiségre bejelentették.

Van egy sztereotípia, miszerint extra gazdag vízkészleteken ül Magyarország – sajnos ez nem egészen igaz. Ez a berögződés pont az ellen hat, hogy az emberek megfontoltan bánjanak az értékes vízzel.

1901 óta a legszárazabb 7 hónapon vagyunk túl – közölte hétfőn az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). Az átlagos csapadékmennyiség csaknem fele hiányzik. A Duna és a Tisza vízgyűjtő területein a januárjától július végéig terjedő időszakban az éghajlati átlaghoz képest 25%-os, illetve 31%-os csapadékhiány alakult ki. Mindkét területen a március volt a legszárazabb, amikor a csapadék 79-89%-a hiányzott. A vízgyűjtőkön már a tavalyi év is szárazabb volt az átlagosnál, az idei esztendő első 7 hónapja ezt a hiányt csak tovább növelte – írta az OVF.

Az ország több részéből is vannak olyan információk, hogy évtizedek óta meglévő kutak száradnak ki, és sok pénzért újakat kell fúrni helyettük. A kútfúró cégek arról számoltak be, hogy sokkal több munkájuk van az elmúlt évekhez képest. Volt, ahol azt mondták, új gépeket szereztek be, új embereket vettek fel, de így se győzik a sok megrendelést.
Az alapanyagok folyamatosan drágulnak, és piaci áron kell tankolniuk, így nem tud garantált áron dolgozni – mondta egy kútfúró. Ha hetek vagy egy-két hónap múlva lévő időpontban állapodnak meg valakivel, nincs előzetes ár, mert nem tudni, hogy addigra hol járnak majd a költségek. „Mindig azt gondoljuk, ha megint árat emelünk, nem lesz több vevő. De mindig van” – mondta az egyik cég képviselője.

Egy kutat átlagosan méterenként 25-30 ezer forintért fúrnak ki, és van akit eltántorítanak a magas árak. Ha nagyobb, erősebb gépet kell használni, mert keményebb, kövesebb a talaj, akkor 35-40 ezer forint is lehet az ár méterenként. Van, ahol annyira kiszáradt a talaj, hogy nem ritka, hogy egy kutat 50-80 méterre kell lefúrni, hogy vizet találjanak. Ennek a költsége tehát valahol 1,2 millió és 3 millió forint között áll meg.

Hasonló cikkünk:  Fel lehet kötni a gatyát a következő három hónapban
Hasonló cikkünk:  Ha így folytatódik Kecskemét és vidéke teljesen száraz lehet a század végére

Egyesek tartanak attól, hogy a villany és a gáz után a vezetékes víznek is durván emelkedhet az ára, így nemcsak az aszály miatt fúratnak maguknak kutat. A szárazság miatt jó pár településen vízhiány van, a települési vezetők és a vízügyi szolgáltatók pedig arra kérték az embereket, hogy a vezetékes vízből ne locsoljanak, ne töltsék a medencét, ne abból mossanak autót. Ezért van, aki úgy gondolja, inkább fúrat magának kutat, amiből majd maga dönti el, mennyi vizet vesz ki.

A kútfúró cégek egyike se tudott megnevezi olyan területet az országban, ahonnan gyakrabban keresnék őket: általános szinten nőtt a megrendeléseik száma.

Bár hivatalosan a kútfúrás bejelentési, illetve engedélyezési kötelezettséghez kötött, nem könnyíti meg a helyzetet, hogy sokan egyszerűen nem teszik meg ezt. Az utóbbi években fellazított előírások keltette félreértések, és a nehézkes ellenőrzés miatt nincs pontos képünk arról, hány kút van az országban, és azt sem tudjuk, hogy azokból milyen mélyről, mennyi vizet vesznek ki.

A sok illegális kút miatt a kormány többször próbálkozott már azzal, hogy olyan időszakokat hirdetett, amikor retorzió nélkül be lehetett jelenteni a korábban illegálisan létesített kutakat. Finoman szólva nem tolongtak az emberek.

“Az illegális fúrások veszélyt jelentenek azért is, mert ha rétegvizeket érnek, akkor elszennyezhetik a nagyon lassan megújuló, védett készleteket” – mondta Waltner István, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) vízgazdálkodási és klímaadaptációs tanszékének vezetője. Sőt, ha nagyüzemben elkezdjük kitermelni a rétegvizeket, előfordulhat, hogy elfogynak.

A „Magyarország vízben gazdag ország” szemlélet félrevezető Dedák Dalma, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértője szerint, mert például a talajvizet már annyira elszennyeztük, hogy lényegében mindenhol ihatatlan. Ráadásul ez a berögződés nem igazán motiválja arra az embereket, hogy megfontoltan bánjanak a vízzel, értékként tekintsenek rá. Pedig az, és egyre inkább az lesz.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...