fbpx
13 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Atomkatasztrófától tartanak, Magyarország is felszólítja Putyint, hogy vonja ki katonáit a zaporizzsjai atomerőműből

- Advertisement -

Európa legnagyobb ukrán atomerőműve, az oroszok által még márciusban elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű környékén folyamatosak a katonai harcok, és ez atomkatasztrófával fenyegeti a térséget. Az erőmű alig 500 kilométerre található a világ legsúlyosabb nukleáris balesetének, a csernobili katasztrófának a helyszínétől.

Erre reagált több mint 40 állam és az EU, köztük Magyarország is augusztus 12-én, és azt követelik, hogy az orosz csapatokat azonnal vonják ki a megszállt dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműből, áll az Európai Külügyi Szolgálat honlapján, amiről elsőként a portfolio.hu számolt be.

Sürgetik Oroszországot, hogy „haladéktalanul vonja ki katonai erőit és minden más, illetéktelen személyt a zaporizzsjai atomerőműből, annak közvetlen környezetéből és egész Ukrajnából, hogy az üzemeltető és az ukrán hatóságok ismét eleget tehessenek szuverén kötelezettségeiknek Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül”.

Azt is hozzáteszik, hogy a „nemzetközi közösség felelősségre fogja vonni Oroszországot agressziójáért, és Oroszországnak teljes felelősséget kell viselnie Ukrajnában elkövetett jogellenes cselekedeteiért.

Hasonló cikkünk:  BAFTA 2024 díjátadó

Menekül a lakosság

Tömegesen menekül a lakosság a zaporizzsjai atomerőmű környékéről, írta meg az index.hu a The New York Times alapján. Az egyre gyakoribb robbanások az atomerőműv környékén felgyorsították a civilek menekülését. Vasárnap reggel mintegy ezer autó torlódott fel az orosz és ukrán ellenőrzésű terület közötti frontvonalon átvezető átkelőhelyen.

A menekülők áradata felgyorsult, ahogy a zaporizzsjai atomerőmű közelében egyre gyakoribbá váltak a robbanások − mondta egy interjúban Dmitro Orlov, Enerhodar város száműzött polgármestere. Elmondta, hogy az orosz tüzérség a város külterületéről lőtte ki a rakétákat.

Csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár is felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy állítsa le a harcokat az erőműnél, amelyet aznap újabb lövések értek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...