fbpx
11.2 C
Kecskemét
2022. szeptember 27., kedd

FRISS HÍREK

Eddig nem tapasztalt áremelkedéssel néznek szembe a nyugdíjasok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből kiderül, még sosem volt ilyen magas áremelkedés a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint. Júliusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt, ez a legmagasabb 2002 januárja óta. Az elmúlt húsz és fél évben az eddigi rekord 112,4 százalék volt, amelyet 2007 márciusában tett közzé a KSH.

Az eltérést az általános és a nyugdíjasokra számított fogyasztóiár-index között a fogyasztási szerkezetben levő különbség adja. Az index 143 csoportból épül fel, a lefedettségi arány 93,41 százalékos az általános fogyasztóiár-indexhez képest. Kevesebb termékcsoport található a nyugdíjasoknál, a súlyozás a nyugdíjasok fogyasztási szerkezetével történik. Nem tartalmazza a nyugdíjasok fogyasztásához nem köthető tételeket, így például a gyermekneveléssel, -gondozással kapcsolatos tételeket, ide tartoznak olyan fogyasztási cikkek és szolgáltatások, mint az iskolai, az óvodai, a bölcsődei étkezés, a gyermekruházat, a tanszer és az oktatási szolgáltatások.

Hasonló cikkünk:  A koraszülöttmentők kérik, a politika ne használja fel a nevüket

Például a gyógyszerek esetében az átlagos indexben 2,7, a nyugdíjasoknál viszont 5,8 százalék a súlyozás, de az élelmiszerek és a háztartási energia részaránya is magasabb, míg a ruházkodási és tartós fogyasztási cikkeké alacsonyabbak.

Ha a január–augusztus között mért nyugdíjas infláció éves mértéke magasabb lenne, mint az ugyanebben az időszakban mért általános fogyasztóiár-növekedés, akkor a kompenzációt a magasabb mértékű nyugdíjas infláció szerint kell végrehajtani, feltéve, hogy bármelyik index meghaladja a tárgyév januárjában végrehajtott 5 százalékos rendszeres, és idén az ehhez adódó 3,9 százalékos rendkívüli évközi nyugdíjemelés együttes mértékét. – írja a NyugdíjGuru.

A júliusit követően tehát novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke szeptemberben válhat ismertté.

via Világgazdaság

Hasonló cikkünk:  Nagy Márton szerint hosszú távon nem maradhatnak az ársapkák

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...