fbpx

FRISS HÍREK

Eddig nem tapasztalt áremelkedéssel néznek szembe a nyugdíjasok

- Advertisement -

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből kiderül, még sosem volt ilyen magas áremelkedés a nyugdíjas fogyasztói kosár szerint. Júliusban a nyugdíjas fogyasztóiár-index az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt, ez a legmagasabb 2002 januárja óta. Az elmúlt húsz és fél évben az eddigi rekord 112,4 százalék volt, amelyet 2007 márciusában tett közzé a KSH.

Az eltérést az általános és a nyugdíjasokra számított fogyasztóiár-index között a fogyasztási szerkezetben levő különbség adja. Az index 143 csoportból épül fel, a lefedettségi arány 93,41 százalékos az általános fogyasztóiár-indexhez képest. Kevesebb termékcsoport található a nyugdíjasoknál, a súlyozás a nyugdíjasok fogyasztási szerkezetével történik. Nem tartalmazza a nyugdíjasok fogyasztásához nem köthető tételeket, így például a gyermekneveléssel, -gondozással kapcsolatos tételeket, ide tartoznak olyan fogyasztási cikkek és szolgáltatások, mint az iskolai, az óvodai, a bölcsődei étkezés, a gyermekruházat, a tanszer és az oktatási szolgáltatások.

Hasonló cikkünk:  A magyarok költik a legkevesebbet az EU-ban

Például a gyógyszerek esetében az átlagos indexben 2,7, a nyugdíjasoknál viszont 5,8 százalék a súlyozás, de az élelmiszerek és a háztartási energia részaránya is magasabb, míg a ruházkodási és tartós fogyasztási cikkeké alacsonyabbak.

Ha a január–augusztus között mért nyugdíjas infláció éves mértéke magasabb lenne, mint az ugyanebben az időszakban mért általános fogyasztóiár-növekedés, akkor a kompenzációt a magasabb mértékű nyugdíjas infláció szerint kell végrehajtani, feltéve, hogy bármelyik index meghaladja a tárgyév januárjában végrehajtott 5 százalékos rendszeres, és idén az ehhez adódó 3,9 százalékos rendkívüli évközi nyugdíjemelés együttes mértékét. – írja a NyugdíjGuru.

A júliusit követően tehát novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció, amelynek mértéke szeptemberben válhat ismertté.

via Világgazdaság

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...