fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Egyre több öt év alatti gyermek lesz koronavírusos

- Advertisement -

Magas láz, gyengeség, orrfolyás, rossz közérzet, ezek a legfőbb tünetek a mostani nyári variánsnál, amely a gyerekeknél jelentkezik. A fertőzés néhány nap alatt lezajlik, ezalatt a kicsik főként tüneti kezelést kapnak. Egyre több az új fertőzött, és meglepően sok közöttük a gyerek, különösen az öt év alatti – tapasztalják a háziorvosok, köztük Póta György csepeli házi gyermekorvos is, akinek naponta 2-3 új covidos betege is akad. Az öt év alatti gyermekek számára Magyarországon még nincs elérhető oltóanyag.

Póta György szerint most, ebben szezonban még egyetlen páciensének sem volt szüksége kórházi ellátásra. Sajnos a gyerekek átoltottsága meglehetősen alacsony, az olthatóak ötöde kapott eddig vakcinát – tette hozzá.

A legutóbbi kormányzati adatközlés szerint egy hét alatt 21840 új fertőzöttet regisztráltak és 96 beteg hunyt el, míg hét nappal azt megelőzően az új fertőzöttek száma 14402, a halottaké pedig 54 volt.

Itt van egy újabb járványhullám – figyelmeztetett a WHO július közepén. Az új fertőzés mögött egyértelműen a Dél-Afrikából év elején indult BA.4- és BA.5-variánsok állnak. Magyarországon úgy tűnik, senki nem vizsgálja, hogy milyen variáns okozza ezeket a megbetegedéseket, azt sem lehet megmondani, mire kellene az őszi szezonban felkészülni. Azaz, várható-e újabb variáns, vagy a lakosság mekkora hányadának lehet őszre természetes védettsége. Ha lennének adatok, azokból meg lehetne mondani, hogy őszre várható-e egy újabb nagy hullám – mondta egy hazai járványügyi szakember. Hozzátette: szakirodalmi adatokból annyi látszik, hogy az omikron-variánsokból azok maradtak talpon, amelyeknek nagyon erős a fertőzőképességük, de ha valaki oltott és egészséges, annál nem válik súlyos lefolyásúvá a betegség. Az is nyilvánvaló, hogy az oltottak is megbetegszenek. Mindennek egyebek mellett az a veszélye, hogy így sok egészségügyben dolgozó is kieshet a többiek ellátásából.

Hasonló cikkünk:  Senki sem licitált a darabját tíz millióért beszerzett kínai lélegeztetőgépekre, pedig töredékáron lehetett vinni

A szülők részéről nincs nagy érdeklődés most nyáron az oltás lehetőségéről, aki mégis, az arra panaszkodott, hogy nem tud az oltópontokra bejutni. S bár az új vírusok jellemzően már kikerülik vakcinát, az oltás mégis fontos, kivédi a súlyos lefolyású megbetegedést, illetve a halálozást.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...