fbpx

FRISS HÍREK

Fegyverekkel Budapest felé – Beszélgetés Szűcs Róbert Krisztián cosplayerrel

- Advertisement -

Alkotói jelenlét sorozatunkban a helyi kulturális élet szereplőit és a kreatív kecskeméti fiatalokat mutatjuk be.

Néha meglepő dolgokat rejtenek a vonatra szálló huszonévesek tömött táskái. Szűcs Róbert Krisztián például rendszeresen vonatozik Budapestre, csomagjai nagy részét pedig fegyverek teszik ki. Bár egy hétköznapi fiatal felnőtt hétköznapi munkával, a rajongása tárgyát legtöbben extrémnek és megosztónak tekintik Magyarországon: Szűcs Róbert Krisztián anime rajongó és cosplayer.

    • Az anime a rajzfilm általános elnevezése Japánban. (Wikipédia)
    • A cosplay a „costume play” kifejezés rövidített formája. Az előadó-művészet egy ága, ahol a résztvevők különböző jelmezeket és kiegészítőket viselve próbálnak egy-egy filmszereplőt, képregényhőst, rajzfilmfigurát megjeleníteni. (Wikipédia)

Szűccsel a rajongói kultúráról, politikai propagandáról és a kecskeméti kocsmákról beszélgettünk.

Alphonse Elric – Fullmetal Alchemist Brotherhoodból

KecsUP.hu: Hogyan kezdődött a rajongás?

Szűcs Róbert Krisztián: A japán kultúra mindig vonzott. Éjszakánként suttyomba, lehalkítva néztem az Animaxot. A Minimax mesecsatorna esténként erre váltott, és itt láttam először animéket. Az első igazán meghatározó sorozatom a Fullmetal Alchemist Brotherhood volt. Ebből később jelmezt is készítettem, amivel 2016-ban felléptem az őszi MondoConon. Alfonshe Elric páncélját nagyon szerették a rajongók.

KecsUP.hu: Bár a MondoConon sokan beöltöznek csak a móka kedvéért, a versenyen indulók kizárólag saját készítésű jelmezzel léphetnek fel. Te mindig magad készítetted a ruhákat?

Szűcs Róbert Krisztián: Igen, már az első alkalommal,a 2016-os tavaszi Conon is felléptem egy barátommal. A League of Legends (LoL) játékból két karakter Star Guardian viseletét vittük színpadra.

Sokáig hobbi szinten foglalkoztam ruhák és fegyverek készítésével, autodidakta módon tanultam. Később részt vettem Kecskeméten a Divatszabó felnőttképzésen, ami segített, hogy jobb cosplayer legyek. Új praktikákat ismertem meg, és jobban megértettem a folyamatokat. A vizsgaremekem Varus szoknyája volt a League of Legendsből.

KecsUP.hu: A japán kultúra és az animék mellett a videojátékok is érdekelnek?

Szűcs Róbert Krisztián: Hamarabb voltam gamer, mint anime rajongó. A két szubkultúra egy ideje összekapcsolódott a rendezvényeken. Mostanában egyébként a Lego Star Wars: The Skywalker Sagaval játszottam a legtöbbet. Sokan beszélnek a Genshin Impactról, és a legutóbbi MondoConont is ez a téma uralta. A túl nagy hype viszont elvette a kedvem a játéktól. Az animékkel is ez a helyzet.

Még akkor néztem a Boku no Hero Academiát, amikor kevesebben ismerték. Több Cosplayem is volt belőle. Most már a Demon Slayer mellett az egyik legnépszerűbb anime, így a rajongói tábor felhígult. Nagyon várják a következő Jojo’s Bizarre Adventure évadot és a Chainsaw Mant, de úgy érzem, kiveszett az igazi lelkesedés az emberekből.

Tonya Iida (Szűcs Róbert Krisztián) és Tsuyu Asaui (Brigichiyo) – Boku no Hero Academia

KecsUP.hu: Most töltötted a 27-et. Gondoltál rá, hogy a te értékrended változott az első MondoConod óta?

Szűcs Róbert Krisztián: Bennem is felmerült, de nem mondanám. 6 éve az első Conom előtt minden ismerősöm lemondta az utat, és azt hittem, egyedül kell majd Budapestre mennem. Persze nem voltam egyedül. A Conra készülők addigra elfoglalták a vonat nagy részét, és sokunknak már csak a bicikliszállító vagon maradt. Itt tömörültek a kecskeméti  animések is. Abban a vagonban a mai napig tartó barátságok születtek.

Hasonló cikkünk:  Többszáz éves gyermeksírokat tártak fel a régészek a Barátok temploma mellett

A későbbi években is sok cosplayer szövetséget kötöttem a közös rajongás miatt. Nem csak a kult animés cosplayeket szerették, hanem az olyan elborult alkalmakat is, mint amikor Rap Boynak öltöztem Eminem Without me videoklipjéből. Nem én változtam.

KecsUP.hu: A MondoCon lényege, hogy a rajongói szubkultúra képviselői együtt töltik a napot és fotózkodnak a kedvenc karaktereikkel. Mi változott meg? 

Szűcs Róbert Krisztián: Összetartóbbak voltunk, pedig nem csak anime rajongók voltak a Conon. A képregény, K-pop, videojáték, sci-fi és fantasy rajongók is megfértek együtt. A média viszont pár éve lehúzó cikkeket közöl rólunk. Politikáról és LMBTQ propagandáról írnak, a félrevezető tájékoztatás miatt pedig bomlasztó vendégek jönnek. A lejárató cikkek óta lopások és rongálások helyszíne lett a MondoCon. Az átlag látogatókból hiányzik az érdeklődés. Hiába sétálok végig a tömegen egy népszerű anime cosplayben, a legtöbben érzéketlenek maradnak. A nyári MondoConra már nincs kedvem elmenni. Sokkal kisebb helyen lesz és a jegyek is drágultak.

KecsUP.hu: Vannak lehetőségeid cosplayerként a nagy rendezvényeken túl?

Szűcs Róbert Krisztián: Budapesten a Fantasy Expo kisebb program, és még most is olyan, mint az első Conos élményeim. Idén rendezték meg harmadjára a SzolnoCont, ami egy könyvtári animés kerekasztalból nőtte ki magát. Sokkal kulturáltabb a közösség, ingyenes a belépés, és a legjobb, hogy a rendezvény idejére a könyvtári kávézóból Maid Cafét csinálnak. Helyi kapcsolódása is van, mert a szervezők és a kecskeméti Real Gamers kölcsönösen támogatják egymást.

Red Ranger – Power Rangers Mystic Force

KecsUP.hu: A kisebb rendezvények mellett a budapesti rajongók maguk is sokat piknikeznek együtt, és saját animés fotózásokat szerveznek. Milyen a kecskeméti animés közösség?

Szűcs Róbert Krisztián: A pesti programokra igyekszem eljárni, de itt a városban nemigen lehet hasonlóról beszélni. Kevesen vagyunk aktívak. Sokan a munka miatt vagy családi nyomásra felhagytak a cosplayer életstílussal. Akik a kecskeméti baráti körben szervező szerepben voltak, sajnos már elköltöztek. Régebben elkezdtünk egy helyi animés találkozót szervezni. Szalay Csongor szinkronszínész lett volna a díszvendég, de botrányokba keveredett. Utána félbemaradt a tervezés.

Ma már törzshelyünk sincs igazán a barátokkal. Amióta felvásárolták GamePubot, nem találtunk olyan szórakozóhelyet, ahol önmagunkat adhatjuk.

KecsUP.hu: Mindez nem vette el a kedved a cosplaytől. Mik a terveid?

Szűcs Róbert Krisztián: A környéken nem tudnék divatszabóként megélni, és kevés emberről tudok, aki sikeres üzletet épített a cosplayek készítésre Magyarországon. Ennek ellenére szívesen foglalkoznék vele komolyabban, ipari szinten. Most is több kiegészítőn dolgozok megrendelésre. Shinobu kardját és haoriját, valamint Inosuke fejét a Demon Slayerből a nyári MondoConra kell elkészítenem. A saját projektem pedig egy Batman páncél, de most még legyen meglepetés, hogy melyik érából.

Szűcs Róbert Krisztián munkáit az Instagram oldalán követhetjük, ahol betekintést nyerhetünk egy cosplayer hétköznapjaiba.

Szűccsel július 27-ikén beszélgetett a KecsUP munkatársa. A cosplayer nem vett részt a 30-31-én megrendezett MondoConon.

Felhasznált képek: DrAlt; Super Studio 8; Kisördög és Bagoly; Thanior Pictures

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...