fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Ha továbbra is szeretnénk magyar cukrot, duplázni kellene az árát

- Advertisement -

Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke és a Cukor Terméktanács és Szakmaközi Szervezet elnök-helyettese nyilatkozott többek között a Magyar Hangnak a cukorhiányról és annak okairól.

Egyre rosszabb a helyzet a hazai boltokban, az üzletláncok és boltok csak limitált mennyiségben, néha pedig egyáltalán nem tudnak hatósági ársapkás kristálycukrot eladni. A cukorreform, a nemzetközi energiaválság és a pusztító aszály is előidézője a problémának, azonban több, tipikusan magyar tényező is közrejátszik benne – véli Dorogi Árpád. Az import cukor is drága, de a korábbi években jóval olcsóbb volt a hazainál: valósággal ránehezedett a piacra, és visszaszorította a magyar termelésű cukor árát is.

Ennek következtében lett alacsonyabb a répaár és a termőterület is csökkent, hiszen ilyen áron egyre kevésbé érte meg a gazdáknak cukorrépát vetni. 2020-ban csaknem 13 000 hektáron termeltek  a gazdák, idén már csak 8600 hektáron, ez drasztikus visszaesés. Ehhez képest a rendszerváltás utáni években – mikor még Magyarország exportra is állított elő cukrot – 120 ezer hektár felett volt a cukorrépa termelés.

Az aszály is ront a helyzeten. „Több száz milliliternyi csapadék hiányzik a talajból, ahol eddig 65 tonna cukorrépát tudtak termelni, idén ősszel jó, ha 50 tonnára számíthatunk” – mondta Dorogi Árpád. Magyarországon évente 300 ezer tonna cukrot fogyasztunk, beleértve a kilós bolti kiszerelést és az élelmiszeripari felhasználást – ebből az elmúlt évben 80 ezer tonnát itthon állítottak elő, amely ebben az évben 65 ezer tonnára is csökkenhet.

Hasonló cikkünk:  Tallózás a vidéki független sajtó heti írásaiból

Nőnie kell az árszintnek ahhoz, hogy a cukortermelés hosszabb távon jövedelmező maradjon. Dorogi úgy véli, hogy ezt a mezőgazdasági termelők esetében a költségek, a cukoripar esetében pedig a répaár és a jelentősen emelkedő energia és szállítási költségek indokolják.

Legtöbben a kristálycukrot veszik, és bár az ársapka és a dráguló előállítási költségek közt egyre szélesebben nyíló olló nem hat közvetlenül a cukorrépa termelésre, a kedvezőtlen hatás a kiskereskedelemben azért jelentkezik.

A 2020-as kristálycukor ár legalább dupláját kellene fizetni

ahhoz, hogy a termelők számára kifizetődjön a munka, versenyképes legyen a többi szántóföldi növénnyel – igaz, ez csak a pillanatnyi helyzet, az energia, a műtrágya, a vetőmag árak és szállítási költségek az euró árfolyammal együtt ezt is felülírják.

Dorogi Árpádtól elmondta: a kormány évente milliárdos nagyságrendben biztosít forrásokat a gazdáknak. A támogatás ugyanakkor alapvetően az uniótól jön: az ágazat évente 8 millió eurós támogatásra számíthat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...