fbpx
13.5 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Jogellenesen tartott fogva 211 napon át egy 1 és 3 éves gyereket a magyar állam

- Advertisement -

A strasbourgi bíróság megállapította, hogy a magyar állam jogellenesen és embertelen körülmények között, hatékony jogorvoslat lehetősége nélkül tartott fogva 211 napon át egy négyfős afgán családot, ezért 15 000 euró kártérítés megfizetésére kötelezte az államot, írja ma megjelent közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

A bíróság szerdán hozott ítéletet, s megállapította, hogy

a súlyos betegséggel küszködő édesanya, a kisgyerekek és az családfő hét hónapig tartó fogvatartása a tranzitzónában, valamint az apa éheztetése embertelen, megalázó bánásmódnak minősült,

egyben pedig kimondta azt is, hogy Magyarország mindezek miatt elmulasztott bírósági jogorvoslatot biztosítani a családnak.

A családot hosszas szerbiai várakoztatás után a magyar hatóságok 2018. április 23-án engedték be a röszkei tranzitzónába, hogy ott benyújthassák menedékkérelmüket. A Helsinki Bizottság híradása szerint az amerikai hadseregnek tolmácsként dolgozó apát a tálibok életveszélyesen megfenyegették, a család ezért volt kénytelen elmenekülni Afganisztánból.

A család többi tagja traumatizált állapotban került a tranzitzónába. Az anya és a nagyobbik, három éves gyermek az őket ért testi és lelki traumák miatt speciális egészségi, pszichoszociális ellátást igényeltek volna. A kisebbik, akkor egyéves gyermek már a konténerbörtönben eltörte a kezét, hiszen ez  egyáltalán nem volt alkalmas arra, hogy gyermekek helyezzenek el benne.

Hasonló cikkünk:  Milyen a nyilvánosság helyzete a vidéki önkormányzatoknál?

A család 2018. november 19-én szabadult a tranzitzónából. A Fővárosi Törvényszék az édesanya és kisgyermekek különösen sérülékeny helyzetére tekintettel helyt adott az áthelyezési kérelmüknek. Az afgán család ma már Németországban él.

Legutóbb június elején nyert pert a strasbourgi bíróságon egy iráni menekült család Magyarország ellen. Februárban egy másik afganisztáni család szolgáltatott igazságot a bíróság. Őket Magyarország 209 napon keresztül tartotta fogva jogellenesen a tranzitzónában. 2021 augusztusában befejeződött Abouzar Soltani és 12 éves fia, Amir 988 napon át tartó  menedékkérő eljárása, mely során apa és fia összesen 553 napot töltöttek jogellenes fogságban a röszkei tranzitzónában.

(Mérce, Telex, Helsinki)

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...