fbpx
4.2 C
Kecskemét
2024. április 23., kedd

FRISS HÍREK

Magyar Közlekedési Klub reagált Vitézyre: a közlekedés nem egyenlő az autóval

- Advertisement -

Vitézy Dávid szakterületi államtitkárként irányította a Nemzeti Közlekedési Központot (NKK), amit néhány hét működést követően megszüntetett a kormány. Vitézyvel a HVG készített interjút, ahol szóba került az is, hogy miért nem vezették be németországi mintára a 9 eurós bérletet Magyarországon. A fideszes politikus azt mondta,

magánszemélyek számára továbbra is elérhető a hatósági ársapkás üzemanyag – október 1-jéig egész biztosan –, tehát az a helyzet, ami miatt ez Németországban felmerült, Magyarországon nem áll fenn. 

Vitézy hozzátette azt is, hogy az intézkedés megítélése a német nyilvánosságban vegyes, de szakemberként érdeklődéssel követi az ezzel kapcsolatos híreket, hiszen a korábbi árszintek töredékét jelentő, kis túlzással kvázi ingyenes tömegközlekedésre ilyen és ekkora kísérlet a világon sosem volt.

Mi ez a 9 eurós havibérlet?

A német kormány a 9 eurós havibérletet az összes buszra, villamosra, metróra és egyéb helyi közlekedési eszközre – beleértve a helyközi vonalakon közlekedő regionális vonatokat is – kiterjesztette.

A tömegközlekedési szabályozást Oroszország ukrajnai invázióját követően vezették be, ami részét képezi az energiaimporttól való függőség csökkentését és a tiszta közlekedési módok elterjedésének növelését célzó intézkedéseknek.

Részben német, részben oszták mintára Magyarországon is felmerült ez az ötlet. Az LMP országgyűlési képviselője, Bakos Bernadett javasolta a közösségi közlekedésben az általános érvényű, ötezer forintos klímabérlet bevezetését az energiaválság ellen. A zöldpárt szerint ez rövid távon segítheti a rászorulókat, ahogy a magas benzinárak miatt minden hátrányt szenvedőt is.

Hasonló cikkünk:  Másodszor sem sikerült Pintér Sándort meghallgatni a gyermekvédelemről

Magyar Közlekedési Klub reagált Vitézyre: nem az autózás az alapjog, hanem a közlekedés

„Szomorú az a világkép, amit manapság a kormány képvisel a közlekedés területén, mintha kb. a 70-es évek Amerikája lenne a minta (közlekedés = autó).” – írja a Magyar Közlekedési Klub (MKB). Szerintük ugyanis, a 21. században, ha szóba kerül a közlekedés akkor azt el kell mondani, hogy

„nem az autózás az alapjog, hanem a közlekedés, annak elérhetősége”.

Nem vonják kétségbe, hogy bizonyos területeken, mint a ritkán lakott falvak vagy kisebb városok tekintetében hatékony az autó, de erre mégsem lehet alapozni egy ország közlekedését. Fel is sorolnak három okot, hogy miért nem.

  • Autót az alacsonyabb jövedelműek nem tudnak fenntartani, így ők – amennyiben nincs más – automatikusan kiszorulnak a közlekedésből, mint szolgáltatásból.
  • Az autó minden tekintetben az egyik legpazarlóbb közlekedési mód. Az egy főre jutó fogyasztása jóval magasabb, mint minden más módé (tömegközlekedés, e-bike, stb.), ennek megfelelően a károsanyag-kibocsátása is hasonlóan alakul.
  • És azért is pazarló, mert rendkívül nagy a a területfoglalási igénye, ami a nagyobb városokban komoly problémát jelent.

Az MKB szerint a fentiek miatt szakmailag vállalhatatlan egy olyan kijelentés, ami azt sugallja, hogy minden rendben, hiszen „magánszemélyek számára továbbra is elérhető a hatósági ársapkás üzemanyag”.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...