fbpx
15.3 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Megunni a lakossági horrort – levél a vidéki mozikhoz

- Advertisement -

Ahogy a nagy filmes franchise-ok megünnepelték a 10-20. évfordulóikat, és a karanténban csak a külső winchester vagy a Netflix kínálata között lehetett választani, megváltoztak az elvárásaink a filmes médiummal szemben.

Valószínűleg én is változtam, de nagyon hiányzik egy meghatározó filmélmény.

Nem felejtem el, amikor a barátaimmal megnéztem a Batman vs. Supermant a Malom Moziban. Az úton hazafelé még élénken élt bennem a szélesvásznú CGI-orgia, és Lex Luthor pszeudo-filozofikus okoskodása az istenek eljöveteléről. Folyamatosan arról beszéltem a többieknek, hogyan értelmezte újra a filmes adaptáció a képregényhősök által képviselt értékeket.

Azt sem felejtem el, amikor az Otthon Moziban Kovács Ágnes művészettörténész Claude Monet jelentőségéről beszélt a filmvetítés előtt. A dokumentumfilm nemes egyszerűséggel az impresszionista levelezéseiből osztott meg részleteket, finom zenével és a művész festményeivel. Megható élmény volt így megismerni Monet érzelmi életét.

Aztán azon kaptam magam, hogy egyre ritkábban járok moziba.

A névtelen horror- és akciófilmek mellett csak olyan alkotásokat találtam a Malom Mozi kínálatában, amire a baráti társaság miatt mentem el. Rosszabb esetben azért, mert kötelezett a hűségem egy-egy filmes franchise iránt. Tudom, mindkét indok teljesen személyes. Talán nem illik panaszkodni csak azért, mert megvettem a kancsal Superman figurát a filmes menühöz, de azt érzem, hogy többről van szó.

Bár nagyon izgalmas külföldi alkotásokat és friss magyar megjelenéseket lehet elcsípni az Otthon Moziban, még most is kevés a vetítés. Nem kedveztek a dátumok, így bármennyire szerettem volna támogatni egy-egy művészettörténeti vetítést, még a pandémia előtt is csak ritkán tehettem meg – a karantén alatt pedig egyáltalán nem.

Az elmúlt két év járványügyi intézkedései csak még több online filmezést jelentettek. A filmipar eközben tovább halasztotta a nagy címek megjelenését, és ráfanyalodtam a sorozatokra. Egy mozifilm és a mellé választott üdítő árából egy hónapig “szabadon” válogathattam filmek és sorozatok között a streaming szolgáltatóknál. Amikor csillapodott a világégés, erősebb indokokra volt szükség, hogy kifizessem a mozijegy emelt árát.

Hasonló cikkünk:  Önt is felhívták akksiüzem ügyében? Telefonos közvélemény-kutatással monitorozzák a kecskemétieket

A pandémia után vettem észre, mennyi érdektelen filmet játszik a Malom Mozi.

Pontosabban: mennyi filmet gyártanak évente fantázia nélkül, ami valamiért kivétel nélkül elérhető a vidéki plázában. Minden hónapra jut egy-két közepes színvonalú blockbuster, hozzá fájdalmas mennyiségű töltelékfilm. Sajnos a legtöbb beharangozott filmpremier nem ért fel a saját marketing kampányával, és fogalmam sincs, ki néz annyi horrort, mint azt a Malom Mozi műsora sugallja.

Ha érkezik egy film, amire tényleg sokat vártam, azt általában nem tudom megnézni Kecskeméten. Denis Villeneuve Dűnéjét rendszeresen játszotta a Malom Mozi, de minden alkalommal szinkronosan. Valamiért ezt a filmet még az Otthon Mozi is magyar hanggal játszotta, a környék összes mozijával együtt. Budapestre kellett utaznia annak, aki eredeti nyelven akarta megnézni a legendás könyv új adaptációját. Wes Anderson Francia kiadását összesen négyszer vetítették Kecskeméten. Egyszer a Malom Mozi Médium Filmklub sorozatában szerepelt szinkronnal, és három alkalommal – ebből kettő hétköznap volt – az Otthon Mozi műsorán eredeti nyelven.

Vitázhatunk arról, hogy mire van igény vidéken. Akkor viszont vegyük számba azokat is, akik a fővárosba járnak, mert az igényeik csak ritkán találkoznak a helyi kultúrával. Ezeket az embereket pedig nem fogják itt tartani a szinkronos vetítések és a jellegtelen horrorfilmek. Aki marad, annak mindegy, hogy mi van műsoron. Szomorú ezt mondani abban a városban, aminek saját animációs filmfesztiválja van.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...