fbpx

FRISS HÍREK

„Nem jó a helyzet, de nem is tragikus” – eljön az ezerforintos gázár?

- Advertisement -

A 24.hu Holoda Attila energetikai szakértővel, az Orbán-kormány volt helyettes államtitkárával tekintette át, hogy lesz-e gáz télen, indokolt-e a pánik Magyarországon.

Az utóbbi hetekben olyan nyilatkozatok hangzottak el, amikben egyre erősebben kongatják a vészharangot a gázügyekben illetékes kormányzati potentátok. Németh Szilárd rezsibiztos az áram- és gázáremelés részleteinek bejelentésekor azt mondta: „Ma már azon kell gondolkodnunk, hogy lesz-e egyáltalán gáz és kőolaj ősszel és télen Európában”. Szijjártó Pétert 700 millió köbméter földgáz beszerzésével bízta meg a kormány. E „különleges földgázkészlet” létrehozására 1,85 milliárd eurót (740 milliárd forint) szánnak.

A nyilatkoztatok hatására roham indult a tűzifáért, szilárd tüzelésű kazánokért, de a napelemek és hőszivattyúk iránt is durván megugrott a kereslet.

Holoda Attila úgy véli, hogy az oroszok legalább annyira el akarják adni a földgázt, mint amennyire mi szeretnénk venni. Politikai játszma folyik, már tavaly ősz óta visszafogják az Európába irányuló szállításokat, amivel jócskán felverték az árakat.

Önmagában is aggasztó, hogy a legnagyobb európai felhasználó, Németország felé csak csordogál a gáz. A Gazprom már tizenkét európai ország felé megszegte gázszállítási szerződését, teljesen leállította a szállítást a három balti ország felé. A szakértők ezzel együtt is azzal érvelnek, hogy Oroszország számára fontos az európai üzlet, a békeidőben 170-200 milliárd köbméteres összes szállítást nem tudják rövid idő alatt átterelni Ázsia felé, mert bár Kína és India nagy mennyiségeket lenne képes felvenni, de nem épültek ki az ehhez szükséges vezetékek.

A magyarországi ellátással kapcsolatban a kormány nem kommunikált olyat, hogy csökkenteni akarná az orosz földgázimport mennyiségét. Szembe menve az egyre szigorúbb szankciókat szorgalmazó uniós stratégiával, akadályozza a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra a magyar gazdaság érdekeire hivatkozva.

A magyarországi tárolókban jóval kevesebb gáz van, mint az előző két évben. A töltöttség 2020-ban 5,4 milliárd, 2021-ben 4,5 milliárd köbméternél tartott július közepén, idén 2,84 milliárdig teltek meg a tárolók. Az aktuális állás Holoda szerint 3,1–3,2 milliárd köbméter lehet.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...