fbpx

FRISS HÍREK

OMSZ vezetők kirúgása- nem csitul a vihar

- Advertisement -

Miközben a közmédia nagy elánnal támad az OMSZ-ra, bizonygatva, hogy bezzeg ők mennyivel pontosabb előrejelzést tudtak adni augusztus 20-án- hamarosan kiderül ez nem igaz -, addig a Stádium 28 kör Palkovics miniszter alkalmasságát kérdőjelezi meg, de Gulyás Gergely is megmagyarázta az elbocsájtások okait. Szemle a Telex és a 444 cikkeiből.

A Telex kapott egy olvasói levelet, amelyben videólinkeket szedtek össze a közmédia tévéhíradójának néhány adásáról, állításuk szerint a kormányközeli média „pusztán a politikai kommunikáció egyik eszközeként” kezdte lejáratni a meteorológus szakmát.

Az OMSZ-szel együttműködve az operatív törzs jó döntést hozott, amikor lefújt néhány programot, mindenekelőtt a szombat délelőtti légi parádét – hangzott el szombat délelőtt az M1 híradójában. Ekkor még arról van szó, hogy mérlegelik a helyzetet, mennyiben befolyásolhatja az időjárás az esti tűzijáték megtartását.

A déli híradóban az M1 meteorológusa az OMSZ előrejelzéssel teljesen összhangban azt jósolja, délután heves zivatarok, felhőszakadások várhatók a fővárosban (8:40-től itt megnézhető). Az esti fél nyolcas híradóban (eddigre az operatív törzs már lefújta a tűzijátékot) szintén az M1 meteorológusa elemzi a helyzetet a késő délutáni radarkép alapján, és utal arra, hogy bár nem jöttek meg a zivatarok, de hamarosan megérkezhet a rossz idő.

Az időjárásjelentés megnézhető a hirado.hu-n, ahol ez hangzik el:

„Egy picit most csalóka az időjárás, hiszen sokfelé úgy tűnik, hogy teljesen megnyugszik és megszűnnek a záporok is, illetve eláll az eső. […] A következő órákban már nem csak ez a hidegfront alakítja az időjárásunkat, hanem közbeszól egy hidegörvény is, ami dél felől ér el bennünket. Így a déli területek felől egyre inkább arra lehet számítani, hogy újabb adag csapadék érkezik hozzánk.”

Mint tudjuk, a vihar nem jött, ami miatt az OMSZ-t kezdte nagy erőkkel szidni a kormánymédia a sikertelen előrejelzésért. Eközben a szolgálat elmagyarázta, hogy egy valószínűtlen forgatókönyv jött be, de a meteorológus szakmának mindig is része volt a bizonytalanság. Az M1 híradója arra a következtetésre jutott, hogy a Híradó egyéb forrásokból is dolgozó előrejelzése árnyaltabb volt, sőt a Híradó már napközben is jelezte, hogy nem lesznek este viharok. Ennek alátámasztására bevágták a szombati híradós időjárás fent idézett részletét, de valahogy a szövegből csak ennyi fért be, aztán lekeverték:

„…sokfelé úgy tűnik, hogy teljesen megnyugszik és megszűnnek a záporok is, illetve eláll az eső…”

Tehát a közpénzből fenntartott közmédia újfent egy alternatív univerzumba vezette a nézőit, amit most egy kontextusból kiemelt idézettel ért el. Tanulság, hogy a jó döntést az operatív törzs hozza, de a rosszért más felel.

Hasonló cikkünk:  Először számolt be a mini-Dubaj építtetője a tervekről

Amíg a közmédia ostorozta az OMSZ-t, addig Palkovics László miniszter kirúgta a szolgálat két vezetőjét. Ennek óriási visszhangja lett a közéletben és a sajtóban, és nem maradhatott csöndben a Stádium 28 kör, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból álló csoport sem.

Nyilatkozatban tiltakoznak az OMSZ két vezetőjének elbocsájtása ellen, miután a kormányban behisztizték magukat azon, hogy elmaradt az augusztus 20-i tűzijáték, mert az OMSZ azt jósolta, hogy 80 százalékos valószínűséggel vihar lesz.

„A magyar államgépezet mindig tud meglepetésekkel szolgálni. Valaha állítólag Nero
kivégeztette művészi előadásának azt a hallgatóját, aki elszundított. Hasonlót Kim
Dzsongunról is hallottunk. Az elmúlt napokban fölelevenítették egy szovjet és egy magyar meteorológus sorsát, aki kedvezőtlen vagy félreérthető időjárásjelentéseiért
kényszermunkatáborba került (az orosz tudóst utóbb ki is végezték).”

Örömmel nyugtázzák, hogy Magyarország nem tart itt – tették hozzá, azonban leváltották az Országos Meteorológiai Szolgálat két vezetőjét.

„Mindenki tudja, hogy a meteorológia tudományának predikciói csak statisztikusak,
valószínűek lehetnek. Hallatlan dolog a politikai bosszú egy – szigorúan tudományos tények alapján állított – valószínűség be nem következéséért. S különösen szégyenletes, hogy ennek végrehajtója olyan miniszter, aki a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Nem kétséges, hogy méltatlanná vált a tudomány eszményéhez. A Stádium 28 Kör, a Magyar Tudományos Akadémia köztestületi tagjaiból álló csoport felháborodottan tiltakozik” – írják.

A keddi kormányinfón Gulyás Gergely arról beszélt hogy nem csak az augusztus 20-án történtek miatt rúgták ki a két vezetőt, hanem mert az volt az utolsó csepp a pohárban, ugyanis a kormány szerint már régóta probléma volt a szakmaisággal. Az egyik kirúgott vezető, Horváth Gyula, az OMSZ elnökhelyettese viszont azt mondta, hogy ő a kormányinfón hallott arról először, hogy szakmaiatlanul végezte a munkáját.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...