fbpx
6.8 C
Kecskemét
2022. december 10., szombat

FRISS HÍREK

Orbán szimpatikusabb a vidéki nyugdíjasoknál, mint a fiatalok körében

Tízből három szerint demokratikusabb, tízből négy magyar szerint viszont veszített Magyarország a demokratikus rendszereiből az elmúlt 12 évben. A miniszterelnököt a legidősebb falusiak kedvelik a leginkább és a városi fiatalok a legkevésbé.

Orbán Viktor saját értékelése szerint koalíciós partnerek nélkül, lényegében folyamatos abszolút parlamenti többséggel kormányoz, ami eddig tizenhat és fél évet – ebből tizenkét és fél évet folyamatosan – jelent. Ez hosszú időszak, például akik 2010-ben fiatal szavazók voltak, azok mára kivétel nélkül kicsúsztak már a fiatalnak számító, 18–29 év közötti korkategóriából.

Az elnöki rendszerekre jellemző az, hogy a demokrácia védelmében korlátozzák a hatalmon lévő időt, mivel a különböző parlamentek és más, független intézmények kevésbé tudják korlátozni a legfőbb vezetőt. Orbán 2018-ban jelentette be, hogy huszonkét évig, azaz 2030-ig szeretne miniszterelnök lenni. De idén már arról beszélt, hogy 2030-ra gyúr, akkortájt szeretné összegyűjteni a legtöbb erőt, akkor kellene csúcsformában lennie neki és kormányának.
Megoszlanak a vélemények arról, hogy Orbán Viktor kormányzása alatt előrelépett-e Magyarország a demokratikus működés terén, vagy inkább visszafejlődött. A Pew Research tavaszi reprezentatív felmérése szerint kicsit többen vannak azok, akik szerint inkább kevésbé demokratikus azóta az ország. Ennek megítélésében nagy életkori különbségeket mértek.

Amíg a fiatalok komoly többsége inkább úgy gondolja, hogy romlott az ország demokratikus működése, addig a 65 év felettiek többsége inkább ellenkezőképp látja.

A miniszterelnök tevékenységével a válaszadók sima többsége egyetértett, így elmondható, hogy nem csak az Orbán Viktorhoz vagy Fideszhez való viszony határozta meg a válaszokat. Ez arra utal, hogy Magyarországon van egy olyan komoly réteg, akik úgy érzik, hogy inkább csökken a demokrácia Magyarországon, de nekik ez belefér vagy kifejezetten ezt szeretnék.

Hasonló cikkünk:  Orbán Viktor a Kossuth rádióban beszélt, íme egy kis ízelítő

A Policy Solution idén tavasszal rákérdezett arra, hogy a válaszadó szerint demokratikus úton valaha le lehet-e váltani még a Fideszt. A Fidesz támogatóinak harmada szerint ez nem vagy inkább nem lesz lehetséges már. Ennek ellenére vagy emiatt, de a Fideszt támogatják.

Hasonló cikkünk:  Orbán befogadja a szabadságra vágyó nyugat-európai embereket

A Pew Research felmérése szerint a legfiatalabb korosztály kevesebb mint fele, 45 százaléka gondolta csak jónak vagy inkább jónak Orbán tevékenységét, ellentétben a 65 évesnél idősebbekkel, akiknél 70 százalék értékelte jónak vagy inkább jónak a miniszterelnök munkálkodását.

A város–vidék-különbség is markánsan jelen van a miniszterelnök megítélésénél. E szerint a városi körzetekben csak 44 százalék támogatta Orbán tevékenységét, a külvárosi és vegyes területeken már 58 százalék, a teljesen vidéki zónákban pedig már 69 százalék.

A demokrácia egy országban bonyolult intézmény, nem lehet egy mutató alapján értékelni, ahogy mondjuk egy kórház működését sem. De sok mutató alapján már el tudjuk dönteni, hogy nagyjából milyen színvonalon működik, és milyen irányokba változott. A Pew Research a több tucat ország által működtetett IDEA demokráciaindexét hozta fel. E szerint Magyarországon a demokrácia egyértelműen leépülőben volt az elmúlt években.

via Szabad Európa

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...