Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Palkovics minisztériuma milliárdokat utalt a Fudan Alapítványnak, ahol a miniszter a kuratórium elnöke

- Advertisement -

A kormány által szervezett augusztus 20-ai tűzijátékot az OMSZ előrejelzése miatt lefújták, de ennek a döntésnek most kivételesen lett következménye. Az OMSZ két vezetőjét azonnali hatállyal kirúgta Palkovics László technológiai és ipari miniszter.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón az erre vonatkozó újságírói kérdéseket azzal reagálta le, hogy „az OMSZ vezetőit nem a tűzijáték miatt rúgták ki, az csak az utolsó utáni csepp volt a pohárban, miután a korábbi előrejelzéseik is hagytak kívánnivalót maguk után.”

Palkovics a legutóbbi Orbán kormányban az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezette. Kíváncsiak voltunk rá, hogy az ITM milyen támogatási szerződéseket kötött 2022 első négy hónapjában, és érdekes adatokra leltünk.

Fotó: kormany.hu/az ITM támogatási szerződései 2022. I-IV. hónap

Az ITM a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvánnyal 2021. december utolsó napjaiban kötött két támogatási szerződést. Amint látható, két megállapodás született, így összesen 6 milliárd forint összeggel támogatták az alapítvány céljainak megvalósulását.

A jelentős összeg egy dolog, de az ügyletben nem ez az igazi relevancia, hanem az alapítvány 2021-es beszámolója. Mivel a szervezet tavaly alakult, ezért csak töredékéves adatokat elemezhettünk, 2021. augusztus 30 és 2021. december 31. napja között. A Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány székhelye a 1012 Budapest, Márvány u. 18. szám alatt található, a szervezet képviselője, egyben a kuratórium elnöke Palkovics László.

Magyarán a Palkovics vezette (időközben megszüntetett) ITM milliárdokat utalt annak a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványnak, amely kuratóriumnak elnöke ő maga.

A társadalmi szervezet 6.6 milliárd forintos induló tőkével kezdte működését, azonban rögtön az első négy hónap alatt 55.050.000,- Ft veszteséggel zárta az évet. „Anyagjellegű ráfordításokra” 27.530.000,- Forintot, míg „személyi jellegű ráfordításokra” (tehát bérezésre) 27.519.000,- Forintot költöttek. Utóbbiból 23.421.000,- Ft volt a „vezető tisztségviselők juttatásai.” Mindezt 4, azaz négy hónapra.

Így is sikerült összehozni röpke négy hónap alatt egy 55 milliós hiányt, amelyből 23 millió fizetésként ment a tisztségviselőknek. A miniszter vagyonnyilatkozatában nem találtunk arra utalást, hogy a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökeként juttatásban részesül.

Palkovicsnak egyébként kecskeméti kötődése is van, hiszen 2009-2012 között a Kecskeméti Főiskola stratégiai rektorhelyettese és tanácsadója volt, illetve rendelkezik egy 388 nm alapterületű családi házzal is a Hírös városban, amely 2010-ben lett a tulajdona.

Idén márciusban Palkovics Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével együtt Kecskeméten vett részt a gazdasági évnyitón. A miniszter itt a magyar gazdaság sikeres kanyarban előzéséről az alábbiakat mondta:  „azt gondolom, hogy a magyar gazdaság egy erőtől duzzadó „izomautó”, ami majd előzni fog, amikor előzni kell neki.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version