fbpx

FRISS HÍREK

Pert nyert az ellenzéki kecskeméti pedagógus

- Advertisement -

Fideszes iskolaigazgató küldte el Borosné Kerekes Lívia ellenzéki tanárnőt, ő azonban perre ment. „A kollégáim közül sokan úgy vannak, hogy inkább ne szóljunk, mert bajba kerülünk” – mondta. A Kecskeméti Szakképzési Centrum ellen indított pert a közelmúltban megnyerte a pedagógus – írja a Népszava.

Pályázatot nyújtott be a magyar szakos tanárnő a Szent-Györgyi technikumba. Előtte a Hunyadi általános iskolában tanított, azonban váltani szeretett volna. A technikum igazgatónője bekérte a szakmai dokumentumait, majd megegyeztek, hogy szeptembertől ott taníthat. Az akkori munkahelyén be is adta a felmondását, amelynek az időtartama a tankerületi fenntartású iskoláknál hatvan nap. A szakképzési centrumhoz tartozó Szent-Györgyiben augusztus 28-tól alkalmazhatták volna. Ilyen döntések esetén egyébként a kiválasztás a tagintézmény vezetőjének a hatásköre, de tájékoztatni kell a fenntartót.

Előírás szerint a Szent-Györgyi igazgatónője egyeztetett a fenntartó szakképzési centrum főigazgatójával, aki támogatta a tanárnő felvételét. Borosné Kerekes Lívia ennek tudatában ment a nyári szünetre. Július 7-én, amely ügyeleti nap volt, a tantárgyfelosztásról egyeztettek volna, de ez már nem történt meg. Ahogy a szerződés aláírása sem.

Ellenzékinek vallom magam, pár éve kezdtem kicsit jobban elmélyülni a politikában. Ha valami vérlázítót tapasztalok, az ellen szót emelek.

A tanárnő elmondta: Azokban a napokban tettem közzé az interneten az akkori munkahelyemmel, a Hunyadival, és a saját osztályommal kapcsolatban egy írást. Ebben többek között az egyenlő bánásmód és a szakmaiság hiányáról, a politikai összefonódásokról írtam. Egy nappal később, július 6-án egy rövid elektronikus levelet kaptam a Szent-Györgyiből azzal, hogy átnézték a tantárgyfelosztást, mégsem kívánnak foglalkoztatni. A legnagyobb meglepetésemre ezt az üzenetet már a kecskeméti közgyűlés Fidesz-frakciójának egyik képviselője, Papp Zoltán jegyezte igazgatóként.

Hasonló cikkünk:  A sztrájktól sem zárkózik el a Mercedes gyárral bértárgyaló szakszervezetek egyike

A facebookos írása, amelyben helyi fideszes közszereplőket is megemlített, állhat a döntés mögött – gondolja a tanárnő. Arról nem tudott, hogy június utolsó napján a Szent-Györgyiben lejár a vezető ötéves megbízatása, ezért igazgatói pályázatot írtak ki. Arról sem tudott, hogy az akkori igazgatónőn kívül lett volna más pályázó. Megérzése szerint más sem.

„Kőkemény munkával beleásta magát a jogszabályokba”, és ügyvéd segítsége nélkül sikert ért el. A Kecskeméti Törvényszéken kimondták, 181 ezer forint kártérítés illeti meg a munkaszerződés meghiúsulása miatt. Kimondták azt is, hogy a Szent-Györgyi újonnan kinevezett igazgatója megsértette a jóhiszeműség, a tisztesség és az együttműködés elvét. Arra ugyanakkor nincs bizonyíték, hogy a Facebook-poszt az oka a történteknek.

A tanárnő álláskeresésbe kezdett és sikerrel járt, szeptember 17-től írhatta alá a szerződést. – „Amikor belefogtam, mindenki azt gondolhatta, a pénz motivál. Tévedtek. Az igazságtalanság az, ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni. A kollégáim közül sokan úgy vannak vele, hogy inkább ne szóljunk, mert akkor bajba kerülünk. Nekem ez nem tetszik” – mondta Borosné Kerekes Lívia.

A lap megkereste írásban a kérdéseivel a szakképzési centrumot és Papp Zoltánt:

  • Abban, hogy a tanárnővel nem kötöttek szerződést, volt szerepe az említett nyilvános írásának?
  • A Papp Zoltán kinevezésétől eltelt néhány napban hogyan módosult a tantárgyfelosztás?
  • Hogyan oldották meg a tagintézményben azokat a magyarórákat, amelyeket a felperes oktatott volna 2021 szeptemberétől?
  • Vettek fel arra a tanévre új magyartanárt?
  • Fellebbeztek a bírósági ítélet ellen?

Várnak a válaszokra.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

A KecsUP úgy értesült, nem Tihanics Tibor birkózó edző, hanem Szappanos Benedek, a Bács-Kiskun Vármegyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat igazgató...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...