fbpx
13 C
Kecskemét
2023. június 4., vasárnap

FRISS HÍREK

Szijjártó Péter az orosz gázról mesélt a Fox News nézőinek

Az általában trumpista tévének – az MTI által „üzleti tévécsatornának” – nevezett Fox News vendége volt kedden New Yorkban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – írja a Magyar Hang.

A miniszter arról beszélt, hogy jelenleg Magyarország a meglévő közép-európai infrastrukturális és földrajzi adottságok miatt csak orosz forrásból tud nagy mennyiségű földgázt vásárolni.

A tárcavezetőt az adásban először előző havi moszkvai útjáról kérdezték, amire reagálva rámutatott, hogy Magyarország nem rendelkezik tengerparttal, így a közép-európai infrastruktúra további fejlesztése nélkül ma kizárólag a csővezetékeken keresztül érkező gázra támaszkodhat – áll a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményében.

Szijjártó nemrégiben Szergej Lavrov orosz külügyminiszternél járt, ahol a miniszter megköszönte a tárgyalás lehetőségét, kijelentve, hogy két okból ment Moszkvába. Az első, hogy biztosítsa Magyarország energiaellátását, a másik ok, hogy világossá tegye, a magyaroknak a háború rossz, és minél előbb békét szeretnénk.  A jelenlegi helyzetet ismertetve kiemelte, hogy lett volna más lehetőség, ha az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV olajvállalat a fekete-tengeri földgáztartalékok kitermelése mellett dönt, de a projekt végül kútba esett. „Sajnos ha nagy mennyiségű gázt akarunk vásárolni Közép-Európában, akkor Oroszország az egyetlen forrás” – fogalmazott.

Hasonló cikkünk:  Csehországban gyűrűzött barna kányát észleltek a Kiskunságban

A külügyér elmondta, hogy bizonyos műszaki és politikai kihívások álltak elő a szállítási útvonalak tekintetében Európai nyugati és északi részén, azonban hazánk ellátása zavartalan a Törökországon, Bulgárián és Szerbián áthaladó, két évvel ezelőtt elkészült vezetéken keresztül.

Hasonló cikkünk:  Negyed évszázada nem látott szakadékban az infláció

Maria Bartiromo műsorvezető szerette volna megtudni, hogy van-e a kormánynak B-terve arra tekintettel, hogy Oroszország zsarolja Európát az energiaellátással. Szijjártó Péter azt válaszolta: „ez nem tervek, álmok vagy illúziók, hanem fizika és matematika kérdése”.

Majd közölte: „Lehet álmokat szőni, de ha nincsenek alternatív források a régióban és nincsenek más infrastrukturális lehetőségek, akkor egyértelműen egyoldalúan védtelen pozícióban vagy”.

A miniszter arról is beszámolt, hogy hazánk Ukrajnával szomszédos országként mindenképp érdekelt a békében, hiszen a menekülők áradata, illetve a gazdasági és energiaellátási kihívások is súlyos terhet jelentenek számára.

Természetesen volt migránsozás is. Szijjártó hangsúlyozta, hogy Magyarország kettős nyomás alatt áll, egyrészt már 870 ezer menekültet fogadott be Ukrajna felől, miközben több mint 130 ezer illegális bevándorlót állított meg a déli határon, amely szám magasabb, mint az előző év egészében.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...