fbpx

FRISS HÍREK

Vörösfejű gébics Nyárlőrincen

- Advertisement -
Vass Tamás észlelt Nyárlőrinc külterületén 2022. július 28-án, az esti órákban hazánkban ritkán előforduló vörösfejű gébicset. Még másnap is a területen tartózkodott a madár, így többeknek sikerült megfigyelni ennek a szép gébicsfajnak az itt tartózkodó tojó példányát.
Dél-Európában, valamint Közép-Európa néhány területén költ, ezen kívül Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Kis-Ázsiában is megtalálható a vörösfejű gébics. Nem szereti a zárt erdőket, ezért nyílt erdős területeken él, ahol tisztások, megművelt földek, elszórt fák, bokrosok találhatóak. Többnyire igényli a homokos vagy más kopár talaj jelenlétét.
Nevéhez híven fejteteje és tarkója vörösesbarna, a hímeknél ez élénkebb, a tojóknál fakóbb színű.
Idén ez már a harmadik megfigyelés a Kiskunsági Nemzeti Park területén. Április 26-án Csongrádon, április 29-én pedig Baján is felbukkant már egy-egy példány.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...