fbpx
26.2 C
Kecskemét
2023. június 2., péntek

FRISS HÍREK

Csikken talált DNS vezetett a 29 évvel ezelőtti soltvadkerti gyilkosság elkövetőjéhez

Kovács Gábor, a Bács-Kiskun megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályának vezetője sajtótájékoztatón elmondta: 1993 őszén nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel öltek meg egy egyedülálló, özvegy nőt Soltvadkerten. Az elkövetők a lakást a jelenlegi adatok szerint több százezer forint készpénzzel hagyták el. A feltételezett tetteseket megtalálták.

A nyomozást két évvel ezelőtt újították fel, számos közvetett tanút hallgattak ki, és DNS-vizsgálattal azonosítottak két, a bűncselekmény elkövetésekor még csak 22 éves román állampolgárt.

Az egyik gyanúsítottat, egy nőt májusban vették át a román igazságügyi szervektől, miután bűnügyi jogsegély útján, nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Férfi társa más bűncselekmények miatt jogerős börtönbüntetését töltötte Romániában ideiglenesen, az eljárás lefolytatásának idejére augusztusban hozták át Magyarországra. Mindkét elkövetőt gyanúsítottként hallgatták ki, és letartóztatásban várják a büntetőeljárás végét.

Az idős nőt 1993. szeptember 30-án este Soltvadkerten egy családi házban ölték meg – idézte fel Bogdány Gyula, a főkapitányság bűnügyi osztályvezető-helyettese. Az áldozat ismerte a gyilkosait, ezt már a helyszín alapján meg lehetett állapítani. Az asszonyt váratlanul érte a támadás, sokáig szenvedett, mire belehalt sérüléseibe. Halálát másnap reggel a szomszédok fedezték fel.

Egy Romániából érkezett fiatal pár került a nyomozás során középpontba, amelynek tagjai a sértettnél alkalmi munkát vállaltak. A pár a bűncselekmény után rögtön haza is utazott. A következő évben, 1994-ben a Pest megyei Bugyin hasonló emberölés történt. Az ügyben viszonylag gyorsan sikerült azonosítani egy szintén román párt – idézte fel Bogdány Gyula.

A pár álnéven alkalmi munkát vállalt a településen, majd ugyancsak azonnal távoztak az országból a bűncselekmény elkövetése után. Az ügyben a magyarországi büntetőeljárást 1996-ban megszüntették. Romániában az 1999 és 2002 között zajló eljárásban meghallgatták az akkor már házaspár mindkét tagját, és beszerezték a genetikai mintájukat is.

Hasonló cikkünk:  Olcsón bérelhető garzonlakások találtak gazdára Szegeden
Hasonló cikkünk:  Elmarad a kecskeméti repülőnap, a háború miatt - közölte a Honvédelmi Minisztérium

A helyszínen talált cigarettacsikk, és az azon talált DNS lett a legfőbb bizonyíték a soltvadkerti bűncselekmény ügyében. 2020 szeptemberében indították újra a nyomozást, és a DNS segítségével sikerült azonosítani a férfi elkövetőt.

A csikket korábban már sikerült az elkövetőhöz kötni, “de az elkövetés idejét nem sikerült ezzel összhangba hozni” – mondta el Bogdány Gyula. Számos adat és bizonyíték állt rendelkezésre az elmúlt csaknem három évtizedben, és ezeknek az átrendezése, újbóli értelmezése vezetett ahhoz, hogy a korabeli gyanút megalapozott gyanúvá lehetett formálni.

Az 1994-es gyilkosságban csak a most is meggyanúsított férfit találták bűnösnek, emiatt 16 év szabadságvesztésre ítélték, amelyből 13 év után szabadult, de egy újabb bűncselekmény miatt később ismét börtönbe került. A nő kihallgatásakor elismerte, hogy 1993. szeptember 30-án este ott volt az idős nőnél, de tagadta, hogy részt vett az özvegy megölésében.

Az idős, beteges asszonyról többen is tudhatták, hogy pénzhez jutott, így azok a napszámosok is, akiket szüretelni hívott. Soltvadkerten köztudott, hogy Romániából nagy számban érkeztek vendégmunkások a gazdákhoz, és nem kizárt az sem, hogy közülük is alkalmazott az elmúlt hetek során néhány személyt az elhunyt nő.

via 24.hu

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...