fbpx
6.8 C
Kecskemét
2022. december 10., szombat

FRISS HÍREK

Eurostat: egy éve júliusban a hazai infláció mértéke 4,6 százalék volt, most 18,6

Magyarországon 2022. augusztusban 18,6 százalék volt az infláció, tehát sok áru és szolgáltatás ára ennnyivel lett magasabb. Az EU-ban 10,1 százalék az infláció, hazánk ezzel az eredménnyel az unió negyedik legrosszabbul teljesítő országa. Előtte a három balti állam áll. A magas augusztusi magyar infláció azért is érinti negatívan a pénztárcánkat, mert annak mértéke ebben a hónapban Magyarországon nőtt a legnagyobbat, 4 százalékkal, derül ki az Eurostat augusztusi adataiból.

Grafika: Vakmajom magazin/Facebook

Magyarországon egy éve júliusban az infláció mértéke csupán 4,6 százalék volt, ami most közel 19 százalék. Talán az Eurostat adatai meglepőek lehetnek, emlékeztet a telex.hu, hiszen a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a hónap elején még 15,6 százalékos inflációt közölt augusztusra. A Hvg.hu szerint a felgyorsult infláció azzal magyarázható, hogy az Eurostat módszertana szerint már az augusztusi mutatóba beleszámolták a rezsidíjak augusztus 1-ével hatályba lépett emelését.

Forrás: ec.europa.eu/eurostat

Az Eurostat tagállami inflációs adatokat összehasonlító indexe szerint is a rezsidíjak emelkedése hat nagyon erősen a magyar inflációra, erősebben, mint a többi szektorban tapasztalható drágulás, íjra a telex.hu. Az inflációra nagy hatással lehetett a kormány döntése, miszerint a rezsicsökkentés csak az átlagfogyasztásra vonatkozik a jövőben. A kormány ugyanis a nyár közepén egyszerre engedett el több olyan intézkedést, ami korábban vissza tudta fogni a drágulás ütemét.

  • Az egyik ilyen a rezsicsökkentés korlátozása volt, amelynek következtében bizonyos határ fölött a lakosság is piaci áron juthat energiához.
  • A másik hasonló az üzemanyagok ársapkájának részleges megszüntetése volt, amely jelentősen növeli a vállalkozások kiadásait.
Hasonló cikkünk:  Matolcsy kifakadt, a NER-média alig vette ezt észre
Hasonló cikkünk:  Spórolás mind fölött - Orbán engedi, hogy az önkormányzatok korlátozzák a közvilágítást

Válaszul erre tegnap jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón, hogy maradnak a megváltoztatott árstoppok december 31-ig, hogy valamelyest visszafogják a drasztikusan megnőtt kiadásokat. A magas inflációban a kormány intézkedésein, például a februári választási pénzosztáson kívül más tényezők is szerepet játszanak, a háború és az aszály negatív hatása mindenképpen.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...