fbpx
14.6 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Gépjárművezetést oktatók tartottak országos tüntetést Kecskeméten a KATA változása miatt

- Advertisement -

A KATA törvény módosítása ellen félpályás útlezárással tüntettek tegnap este Kecskeméten több autósiskola részvételével a gépjárműoktatók. A szakoktatók azt akarják elérni, hogy a taxisokhoz hasonlóan az érvényesíthető költséghányad esetükben is 80 százalék legyen az általánosan alkalmazott 40 helyett.

Országosan mintegy 5000 gépjárművezető szakoktató dolgozik, túlnyomó többségük egyéni vállalkozóként végzi tevékenységét. A KATA adózási rendszer mostani változtatásával a szakoktatók is rákényszerültek, hogy adónemet váltsanak. Legtöbbjük az átalányadózásba került át és ott is a 60-40 költséghányadba. Ezzel szemben a taxisok és minden más személy- és árufuvarozó a 80-20 felosztásba került, kivéve a gépjárműoktatókat. „Most azért demonstrálunk, hogy a mi szakmánk is átkerüljön ebbe a 80-20-as költséghányadba.” – mondta Barta Judit szakoktató, a kecskeméti tüntetés egyik szervezője. Aki azt is kiemelte, hogy:

Ez a változás azért lenne nagyon fontos, mert, ha ebben a 60-40 felosztásban maradunk, akkor az így sem olcsó jogosítvány olyan brutális mértékben fog megemelkedni, minimum 30 százalékkal, hogy nem tudjuk, a tanulók ezt hogyan tudják majd kifizetni.

Hasonló cikkünk:  Fiktív Shakespeare történetet mutattak be a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban

A 80-20-as költséghányad elszámolást szeretnék / Fotó: kecsup.hu

A kecskeméti tüntetésre az országból több helyről érkeztek a szakoktatók, mert ez nem regionális, hanem országos probléma. Azt szeretnék elérni, hogy a jogosítványszerzés feltétele biztosított legyen mindenki számára. Ma a jogosítvány, de akárcsak az érettségi, a diploma és a nyelvvizsga általában követelmény, de ha ebből valamelyik hiányzik, a lehetőségek is beszűkülnek –  vette át a szót és mondta el az érveit Köves Szilárd szakoktató.

Az oktatók nem elsőnek tüntettek, a nyáron Budapesten vonultak fel először, azóta pedig demonstráltak már Szegeden, Szombathelyen, Pécsen és Szekszárdon is. A szakoktatók elmondták, hogy folytatják a tüntetést. Az adóügyekért felelős államtitkár átvette a petíciójukat a szegedi tüntetés után, akitől azt a választ kapták, hogy megfontolják a kérésüket. Tárgyalási időpontjuk a kormányzattal viszont még nincs. Az oktatók elkötelezettek, akik megerősítették, hogy addig fogják folytatni a tüntetést, míg el nem érik azt, hogy rájuk is a 80-20-as költséghányad elszámolást alkalmazzák.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...