Iratkozz fel napi hírlevelünkre, hogy a legértesültebbek közé kerülj Kecskeméten!

Hamarosan kiderül, elmarad-e az őszi szünet az állami iskolákban

- Advertisement -

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter észszerű lépésnek tartja, hogy az iskolákban ne legyen őszi szünet, és a téli szünet legyen hosszabb – mondta a csütörtöki kormányinfón. Amennyiben nem lesz őszi szünet, a diákok és a tanárok nem tudnak egy kicsit regenerálódni, azonban a hideg időszakban kevesebbet lennének bent az iskolában, amivel sokat tudnának spórolni az intézmények. Gulyás elmondta, hogy két hetük van a szaktárcáknak dönteni a területeiket érintő megoldási lehetőségekről.

Július közepe óta van energia-vészhelyzet és augusztus óta a rezsicsökkentés az átlag felett fogyasztókra nem vonatkozik. Nem mindegy, hogy kit terhel a többletköltség, és az sem, mennyi pluszpénzt kell majd fizetni, hiszen az átlagfogyasztás felett a gázért a hétszeresét, az áramért a dupláját kell fizetni.

Három lehetőség körvonalazódott a spórolásra.

  • A fűtés törvényben előírt 20 fokos minimumának bevezetése. Gulyás Gergely bejelentette: csak 18 fokra fűtik fel a közintézményeket, az azonban még nem dőlt el, hogy az iskolák bele esnek-e ebbe a kategóriába.
  • Átállás a teljes digitális oktatásra. Erről egyelőre nincs szó.
  • A tanév rendjének módosítása. Itt a lényeg, hogy jó időben kelljen többet járni az iskolákba és a rossz időben kevesebbet.

„A háború és a brüsszeli szankciók olyan súlyos energiaválságot és gázhiányt okoznak Európában, hogy ennek kimenete jelenleg még nem látható” – válaszolta a Belügyminisztérium arra, hogy tudnak-e konkrét intézményről, ahol online kezdődhet meg az oktatás, igaz-e, hogy több intézmény áttérhet a digitális oktatásra a rezsiárak emelkedése miatt, és mit tud tenni a kormány ennek megakadályozásáért.

Több egyetem is bejelentette: változtatnak a tanév rendjén a megnövekedett rezsiárak miatt. Amit eddig biztosan lehet tudni, hogy az egész Eötvös Loránd Tudományegyetemen elmarad az őszi szünet. A Semmelweis Egyetemen a tavaszi szünet maradhat el a rezsiárak emelkedése miatt. Azonban a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem nem tervezi a tanév rendjét módosítani.

A tanév rendjén nem csak a szünetek eltörlésével, hanem a hétvégék bevonásával is lehet módosítani. Ilyen a Győrszentiváni Szent Benedek Általános Iskola, ahol az őszi szünetig szombatonként is lesz tanítás.

A Belügyminisztérium korábban az mondta, hogy az állami iskolák nem vezetik be a szombati tanítási napot.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Tudok a gyerekek fejével gondolkodni” – így tervezte meg Katkics Tamás Kecskemét legújabb bölcsődéjét

„A gyerekek még úgyis a mesék világában élnek, hátha a csoportszoba lesz majd a palotájuk, a kastélyuk vagy éppen...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version