fbpx
9.7 C
Kecskemét
2022. december 10., szombat

FRISS HÍREK

Mi az? Paks 12 forintos áron termeli, az önkormányzatok 462 forintot fizetnek érte

Talán nem nehéz a címben szereplő kérdésre a válasz: az áram. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-bejegyzésben tette fel a kérdést: „Mi indokolja, hogy a Paksi Atomerőmű által megtermelt áramot az állami vállalat több mint 38-szoros profittal, igen jól olvastad, 38-szorossal adja el az önkormányzatoknak?”

12 forintos áron termeli az áramot a Paksi Atomerőmű kilowattóránként, az önkormányzatok viszont 462 forintos áron jutnak hozzá. A paksi termelés a lakossági igényeken felül képes lenne az összes közszolgáltatás igényét kielégíteni, nemcsak Budapesten, de az egész országban – tette hozzá Karácsony.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője szerint “a szabadpiacon minden fogyasztó annyiért szerződik az elektromos áramra, amennyiben sikerül megegyeznie. A piaci viszonyok ismeretében a 462 forintos ár reálisnak tűnik”. Az elemző elmondta, hogy a Paksi Atomerőmű változó költsége valóban 12 forint körül alakul kilowattóránként, nem tartalmazza ugyanakkor az amortizációs költségeket, és jó eséllyel a rekultiválás költségeit sem.

A Paksi Atomerőmű termelése hozzávetőlegesen a lakossági igényeket fedezi, a lakossági áramigény ingadozása miatt szó nincs arról, hogy mindig a paksi áramot kapja a lakosság, hiszen a reggeli és az esti csúcs jelentősen, 2,5-3-szor magasabb, mint a napközbeni mélypont – mondta el Pletser Tamás. Az áramtermelők nagy része nem képes gyorsan változtatni a termelésén, ebből ered a magas piaci ár, illetve az európai árképzés sajátosságaiból. Az atomerőművek és a szénerőművek folyamatosan termelnek, ezt hívják zsinór áramnak. Közös jellemzőjük, hogy csak nagyon lassan lehet növelni vagy csökkenteni termelésüket. A gázerőmű szolgálja azt a célt, hogy miután nem megoldott az áram tárolása, legyen gyorsan fel- és lekapcsolható erőmű.

Hasonló cikkünk:  Elfogyott a wc-papír és nem is tudnak beszerezni - írja egy kecskeméti gimnázium igazgatója

A földgázt használó gázerőművek által termelt áram ára határozza meg az árat, ezért magas pillanatnyilag az áram ára. Azért nem a különböző típusú erőművek átlaga vagy súlyozott átlaga határozza meg az áram árát, mert a gázerőművek a saját költségeiknél alacsonyabb áron nem termelnének, hiszen ráfizetéssel működnének. Ezzel pedig működésképtelenné válna az elektromos hálózat.

Hasonló cikkünk:  Egyre többen állnak ki a slammer pécsi gimnazista mellett

Igen magas haszonra tesznek szert az olcsóbban termelő erőművek tulajdonosai, éppen ezért az Európai Unióban is azon gondolkodnak, miként lehetne ezt a rendszert úgy szabályozni, például gázársapka bevezetésével, hogy megakadályozzák az elektromos áram árának egekbe emelkedését. Nehéz jó megoldást találni, mert bármilyen átlagárat vezetnének be, akkor az ennél drágábban termelő erőművek leállnának a termeléssel.

Pletser Tamás azt is problémának tartja, hogy az alacsonyabb áron termelő erőművek beruházóit a csökkentett ár nem ösztönözné újabb beruházásokra. Akkumulátorrendszerek kiépítése megoldás lehetne a magas ár elkerülésére, ugyanis ezek segítségével egyenlítenék ki a hullámhegyeket, hullámvölgyeket.

Arra a kérdésre, hogy az alacsonyabb áron termelt áramon keletkezett jelentős hasznot a termelő vagy az elosztóhálózat tulajdonosa rakja zsebre, nem tudott válaszolni az elemző. Arra sem tudott magyarázatot adni, hogy vajon miért feltűnően magas a magyar áramárban a rendszerhasználati díj aránya. A magyar árképzési rendszer átláthatatlan, szemben a nemzetközi gyakorlattal, illetve hogy a tisztán szabályozott rendszerekben hozzávetőlegesen 50-50 százalék az áram ára, illetve a rendszerhasználati díj összege – mondta el Pletser Tamás.

Ágazati pletykák szerint azt követően emelkedett meg a rendszerhasználati díj aránya a hazai áramárban, hogy a Mátrai Erőmű ismét állami kézbe került, illetve hogy az egyik rendszerüzemeltető kormányközeli üzletember érdekeltségébe került.

via Magyar Hang

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...