fbpx
3.3 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Óriási a rendőrség adóssága, a megyei kormányhivatal duplázott

- Advertisement -

A Magyar Államkincstár a közelmúltban közzétette legfrissebb adatait a központi költségvetési szervek adósságállományáról 2022. június-július hónapban. A – sajnos – sok intézményt tartalmazó adatbázisban szemezgettünk, és találtunk olyan Bács-Kiskun megyei szervezeteket is, amelyeket közelebbről megvizsgáltunk.

Bajban a kormányhivatalok

A 20 kormányhivatal (19 megyei és a fővárosi) közül a Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyei Kormányhivatalon kívül az összes kormányhivatal adóssággal rendelkezik. A Bács-Kiskun Megyei kormányhivatal júniusban 46, júliusban 81 milliós adóssággal bír, ezzel a 7. helyet foglalta el. A lista két végén a Pest MKH (418 millió tartozás) és a Somogy MKH áll (1 millió tartozás).

A Kiskunsági Nemzeti Park törlesztett

A Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) a júniusban fennállt 2 milliós tartozását teljes egészében rendezte, így júliusra nem maradt adóssága. A magyar nemzeti parkok gazdálkodására általánosságban nem lehet panasz, mivel egyrészt kevés a tartozásuk, másrészt a júniusban meglévő adósságát a Kiskunsági Nemzeti Parkon kívül a Hortobágyi Nemzeti Park is kinullázta, míg az Aggteleki Nemzeti Park és Fertő-Hansági Nemzeti Park tartozásállománya nem gyarapodott tovább.

A BV Intézetek is elfogadhatóan gazdálkodtak

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) júniusban 1.174 millió, júliusban 1.076 millió tartozást halmozott fel, ezzel országos szinten is a legeladósodottabb szervezetek közé tartozik. Két megyei BV intézet került fel a listára, a kecskeméti és az állampusztai (a kalocsai és a kiskunhalasi nem). A Kecskeméten működő Bács-Kiskun megyei BVI júniusban még nem rendelkezett adóssággal, júliusra viszont 2 milliós tartozása lett, míg Állampuszta júniusban 21, júliusban 38 millió forint tartozást jelentett le. a kecskeméti BV intézet gazdálkodás különösen annak fényében dicsérendő, hogy a legkisebb adóssággal bíró börtön (a legnagyobb tartozása a Tököli Országos BV Intézetnek van, 185 millió forint).

Óriási a rendőrségi adósságállomány

Az Országos Rendőr-főkapitányság tartozása és annak változása komoly aggodalomra adhat okot, hiszen amíg júniusban 831, addig júliusban közel háromszorosa, 2416 millióra duzzadt a rendőrség adóssága.

Hasonló cikkünk:  Szemereyné Pataki Klaudia polgármester volt a Hunyadi Pódium vendége

Minden megyei RFK és a Budapesti RFK is tartozik, a 20 területi szerv közül kizárólag a Heves MRFK tudta csökkenteni az adósságát (a júniusi 77 millióról a júliusi 74 millióra). A Bács-Kiskun MRFK vezeti a legnagyobb tartozással rendelkező megyei RFK-k listáját, júniusban 235, júliusban már 376 milliós kötelezettségük volt.

Két megyebéli kórház a listán, a kecskeméti megyei kórház nélkül

A rendvédelem mellett az egészségügy az a terület, amely évek-évitizedek óta komoly és rendszeresen újratermelődő adósságállománnyal küzd. Pozitívum, hogy a kecskeméti kórház nem található a listán, ott találjuk viszont a kiskunhalasi Semmelweis (júniusban 141, júliusban 178 milliós tartozás) és a bajai Szent Rókus kórházat (júniusban 489, júliusban 649 millió adósság).

A katasztrófavédelem is problémás

A Belügyminisztérium alá tartozó Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) adóssága a júniusi 0-ról júliusra 212 millióra nőtt, ezen belül a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság adósságállománya a júniusi 31 millióról júliusra 57 millióra emelkedett. Ezzel a második legeladósodottabb katasztrófavédelmi szerv, a Fővárosi (119 milliós adósság), és a Hajdú-Bihar Megyei KVI (59 millió forint) után.

Megkérdeztük a rendőrséget, jött válasz, meg nem is

A Bács-Kiskun MRFK nagy adósságállományáról szerettük volna megkérdezni a főkapitányságot, ezeket a kérdéseket tettük fel:

Milyen tartozások alkotják a fenti összegeket?

Mi okozta, hogy egy hónap alatt 141 millióval nőtt a fennálló tartozásuk?

Mi legrégebb óta meglévő, kiegyenlítetlen tartozása az Bács-Kiskun MRFK-nak?

A júliust követő két hónapban a tartozást tudják-e csökkenteni, vagy a meglévő adósságállomány további növekedésével számolnak?

A kormányzat által elvárt rezsi takarékossági intézkedéseket elrendelték-e már, ezek miből állnak?

A növekvő elektromos áram- és gázárak mekkora kiadás növekedést jelentenek a Bács-Kiskun MRFK-nak?

Nem sokkal azután, hogy elküldtük a kérdéseket, a rendőrség jelezte, hogy „megkeresésüket megkaptuk, válaszunkig szíves türelmüket kérjük.”

Ezután azonban reakció nem érkezett a rendőrségtől, így a feltett kérdéseinkre nem kaptunk érdemi választ.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...