fbpx
-3 C
Kecskemét
2023. február 5., vasárnap

FRISS HÍREK

Pécs nem adja a víziközmű vagyont

Pécsen úgy döntött az önkormányzat, hogy nem adja át víziközmű vagyonát, vízszolgáltató cégét és a víziközmű-ellátással kapcsolatos alaptevékenységét az államnak. Az MTI-nek eljuttatott közleményükben azt írták, hogy az önkormányzat „nem él a kormánynak azzal az ajánlatával, amely a gyakorlatban a teljes víziközmű vagyon, a szolgáltató cég és a víziközmű-ellátással kapcsolatos alaptevékenység átadását jelenti az államnak”.

Fontosnak tartják az “önrendelkezést, azt, hogy a helyi közösségnek fontos ügyekben a települések maguk hozhassanak döntéseket”. Ennek szellemében az önkormányzat stratégiai fontosságú értékként tekint a pécsi közösség víziközmű vagyonára, a víziközmű-szolgáltatásra, valamint a szolgáltatást végző cégre, a Tettye Forrásház Zrt.-re.

A szaktárca ajánlata szerint amennyiben a helyhatóság augusztus 31-ig döntött volna az önkormányzati víziközmű tulajdon állam részére történő átruházásáról, a szolgáltató idei számviteli veszteségét az állam finanszírozta volna. Ugyanakkor kizárólag a víziközmű-szolgáltatás alaptevékenységét vette volna át az állam, a másodlagos tevékenységek, mint például az ivóvíz-kiszállítás, illetve a szippantott szennyvíz elszállítása és kezelése továbbra is önkormányzati feladat maradt volna.

Hasonló cikkünk:  Pipacsmintás, lopott bicajjal kerekezett az autópályán a lengyel sofőr

„Pécs városa továbbra is inkább a korábban államosított javak újbóli önkormányzati tulajdonba adását szorgalmazza, semmint újabb vagyontárgyak, eszközök államosítását” – írták a közleményben, majd hozzá teszik, hogy „az önrendelkezést és a hatékony helyi döntéshozatalt (…) a ma állami felügyelet alatt álló, de a helyi közösségeket szolgáló feladatok visszaadása, és azok finanszírozásának biztosítása szolgálná”.

A Fidesz önkormányzati képviselői közleményben reagáltak: szerintük a döntéssel újra óriási hibát követett el Pécs baloldali városvezetése, mert „rövidtávú pártpolitikai érdekek miatt kockára tették a pécsiek biztonságos vízellátását”. Úgy fogalmaztak: a kormányzat garanciát vállalt volna a szolgáltató hosszú távú gyarapodására és a szakszerű vízellátásra, ennek ellenére az önkormányzat úgy döntött, hogy inkább „a pécsiek pénzéből pumpálnak milliárdokat a víziközmű cégbe” (…) és azokat a „baloldali pártérdekeket kiszolgáló” személyeket fizetik, akik „a Tettye Forrásházban kulcspozíciókat töltenek be érdemi munka nélkül”.

via 24.hu

Hasonló cikkünk:  Orbán: folytatni kell a hadiipari fejlesztéseket

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...