fbpx

FRISS HÍREK

Petíció a tölgyfák védelméért, kérik a polgármestert és a NIF igazgatót ne vágják ki a fákat

- Advertisement -

Kecskeméti környezetvédő civilek továbbra is értetlenül állnak azelőtt, amiért ki akarják vágni a Dózsa György úti három idős tölgyfát. A héten ez volt a második demonstráció a fák védelmében a Katona József Gimnázium sarkánál, ahol a kezdeményező civil szervezetek aláírásgyűjtést indítottak, valamint egy petíciót fogalmaztak meg a NIF Zrt. vezérigazgatójának és a kecskeméti polgármesternek. Elkötelezettek abban, hogy megvédik a jelenleg is négysávos út szélén az utcaképet meghatározó öreg tölgyeket, közülük is a vélhetően közel százéves tölgymatuzsálemet.

Megvédenék a jelenleg is négysávos út szélén az öreg tölgyeket. / Fotó: kecsup.hu

A tiltakozó akción, amire közel százan gyűltek össze, még olvashatók voltak a szerdáról itt maradt molinók, „Tiszteletet a fáknak”, „A józan ész halála”, „Ne vágjatok ki minden fát”, „Fák=élet” – ilyen és ehhez hasonló üzenetek, amiket a fákra kötöztek a favédők.

Ma nemcsak emiatt a három fa miatt vagyunk itt. Fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy ha a mostani fáinkat kiirtjuk, hamarosan eljöhet az idő, amikor nem tudunk nagy fákat mutatni a gyermekeinknek.”

– emelte ki beszédében Farkas Barta Kata, a Zöld Küldetés Egyesület elnöke. A favédő arra is felhívta a figyelmet, hogy

nem vehetünk el minden teret az élettől a halott burkolatok javára. Nemcsak a természet és a fák miatt nem tehetjük meg, hanem magunk miatt és a gyermekeink miatt sem. A fák nélkül nincs csapadék, így a fák nélkül nem lesz életünk sem

Arra kérik a kivitelezőt, hogy a kecskeméti természeti értékeket tartsák tiszteletben. / Fotó: kecsup.hu

A petíciót, amit Nagy Róbert Attilának, a NIF Zrt. vezérigazgatójának és Szemereyné Pataki Klaudia kecskeméti polgármesternek címeztek, Barna Imre, a Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezetének képviselője és Hahn-Tapodi Zsuzsanna, a Kecskeméti Városszépítő Egyesület alelnöke olvasta fel. Arra kérik a kivitelezőt, hogy a kecskeméti természeti értékek tiszteletben tartásával végezze az 52. számú főút négysávosításának a munkáját és tegyen meg mindent az útszéli fák megtartásáért. Az Izsáki út négysávosításával kapcsolatban kifejtették, sok tekintetben vannak aggályaik a szükségességét illetően is, és kifejezetten sajnálják, hogy nem a kerékpáros közlekedést ösztönző beruházások miatt vannak fejlesztések. Mégis elfogadták a többség igényét és ezért, ahol új sávok készülnek és kevésbé értékes fák vannak nem emelték fel a hangjukat. Azonban

Hasonló cikkünk:  Az 52-es főút fáinak kijelölése indokolt volt, de kivágásukra egyelőre nincs szükség

„a Dózsa György úti tölgyfák kivágását a Zöld Küldetés Egyesület és együttműködő partnerei a leghatározottabban elítélik! Ott nem tudunk elfogadni értelmetlen pusztítást, ahol eleve megvan a négysáv és használható út volt eddig.”

A petíciót több kecskeméti civil szervezet írta közösen. / Fotó: kecsup.hu

A petíciót a Városi Civil Kerekasztal – Fenntartható Fejlődés Szakkerekasztal tagjai: a Magyar Kerékpárosklub Kecskeméti Területi Szervezete, a Kecskeméti Szatyor Közösség Egyesület, a SZILVA Egyesület – Szívvel a Vacsiközért Egyesület, a MÁK – Mozgalom az Átalakuló Kecskemétért, a KINCS Kecskeméti Nagycsaládosok Egyesülete, a Zöld Küldetés Egyesület, a Magyar Agrár-környezetgazda Egyesület, a Muzsikál az Erdő Alapítvány, valamint a Kecskeméti Városszépítő Egyesület közösen fogalmazták.

Levegőt! – üzenik. / Fotó: kecsup.hu

A tüntetők közül többen elmondták, a fákra nagyon oda fognak figyelni, bevonják a helyi lakókat és a környékbeli boltosokat is, és minden erővel azon lesznek, hogy megvédjék a tölgyfákat. Riadóláncot is szerveztek, ahol azonnal tudják egymást értesíteni.

Azon lesznek, hogy megvédjék a tölgyfákat. / Fotó: kecsup.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...