fbpx
10.2 C
Kecskemét
2022. szeptember 27., kedd

FRISS HÍREK

Putyin részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban 

Kedd este még nem, de szerda reggel bejelentette Vlagyimir Putyin azt, ami várható volt, amióta az elmúlt hetekben az orosz hadsereg visszaszorult az Ukrajnában vívott háborújában. Az északi ukrán ellentámadásban az ukrán csapatok átkeltek az Oszkil folyón, betörtek Luhanszk megye több pontján is az oroszok által megszállt területekre, és rövid idő alatt visszafoglaltak több ezer négyzetkilóméter területet. Az orosz elnök válaszul részleges mozgósítást rendelt el Oroszországban, ami azt jelenti, hogy behívják a tartalékosokat. Putyin beszéde után az orosz közmédia egy előre felvett interjút közölt Szergej Sojgu védelmi miniszterrel, melyből kiderült, hogy az elnöki rendelet nagyjából 300 ezer tartalékost érinthet.

Putyin a beszédében összefoglalta a háború, amit Oroszországban “különleges katonai hadműveletnek” lehet csak nevezni, eddigi történéseit, miszerint az orosz katonák a neonácik uralma alól szabadítottak fel területeket Ukrajnában, és az ukránok mellett a nyugati erőkkel is harcolnak a hazájuk védelmében, ugyanis a Nyugat célja Oroszország meggyengítése és elpusztítása. Kitért az ukrajnai területeken tervezett népszavazásokra, ahol az Oroszországhoz való csatlakozást kérik, és Moszkva ezt kész támogatni. A mozgósítást az orosz elnök azzal indokolta, hogy a háborúban az orosz hadsereg jelenleg több mint ezer kilométeres frontszakaszon néz szembe a teljes Nyugattal, amiért részleges mozgósítást rendel el, azaz behívják a tartalékosokat.

Több törvényjavaslatot is elfogadott időközben a moszkvai parlament, amellyel szigorították a hadiállapot ideje alatt elkövetett bűncselekmények büntetését. Súlyosabb ítéletre számíthatnak azok is, akik dezertálnak az orosz haderőből, vagy megtagadják a parancsot. 3-10 éves börtönbüntetésre és kényszermunkára számíthatnak például azok, akik leteszik a fegyvert és megadják magukat az ellenséges erőknek.

Hasonló cikkünk:  8 millió eurót adna Orbán az Olasz Szuperkupáért, hogy Magyarországon rendezzék azt

A mozgósításból, hogy majd mit tapasztalnak a civilek, illetve a mozgósított férfiak, az majd ezután fog csak látszani. Parancsba adhatják azt is, hogy tilos a térségből elutazni, de elvehetik a járműveket a vállalkozásoktól és az állampolgároktól védelmi szükségletekre. Sok ilyen lehetőség van, amely ronthatja az orosz állampolgárok életét.

Hasonló cikkünk:  Gálaműsorral és táncházzal ért véget az egy éves projekt

300 ezer tartalékost érinthet a mostani mozgósítás, viszont a tartalékba helyezett férfiak száma nagyságrendekkel nagyobb, mert mindenki, aki szolgált, a hadsereg után tartalékba is vonul. Ez nem azt jelenti, hogy a frontvonalra is küldenének milliókat. Ukrajnában jelenleg többségében orosz szerződéses katonák harcolnak, de vannak sorkatonák is.

Elméletileg minden sorkatonát, aki most a hadseregben van, négy hónap után hadba küldhetik Ukrajnába. Oroszországban ez egy nagyon népszerűtlen döntés – ez az afganisztáni és a csecsen háború óta megy, ezért az elnök és a védelmi minisztérium is többször kijelentette, hogy a sorkatonák nem fognak harcolni.”, írja a theins.ru.

Hogy ezt betartja-e az orosz politika, az a háború alakulásától függ. Oroszország háborúja Ukrajnában abba a szakaszba ért, hogy Putyinnak további katonákat kell a frontra küldeni és egyre több orosz állampolgárt bevonni az ukrajnai vérrontásba.

(Reuters, 444.hu, theins.ru, themoscowtimes.com)

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...