fbpx

FRISS HÍREK

8 órától 20 óráig fizetős parkolás, kiváltanák a Mercedes Hybrid autóbuszokat – ülésezik a közgyűlés

- Advertisement -

Október 13-án ülésezik ismét a kecskeméti közgyűlés. Ami a meghirdetett napirendet illeti, borítékolható hogy lesz vita a kormánypárti és az ellenzéki frakciók között. Hogy mi fog átszűrődni belőle a nyilvánosság előtt az már kérdéses.

Az első napirendi pontot ugyanis várhatóan zárt ülésen tárgyalják az előterjesztő javaslatára. A város költségvetését jelentősen megterhelő tételről lesz szó, a Kecskeméti Fürdő fennálló lízingszerződésének hitellel történő kiváltásáról. Mint ismert tény, amiről a kecsup-on többször is írtunk, az új fürdőt lízing konstrukcióban, 20 éves futamidővel, 6,5 milliárdból építették fel, aminek a rögzített teljes lízingdíj összege (tőke és járulékok) 41 millió euró, persze csak akkor, ha a forint maradt volna a 13 évvel ezelőtti 300 forint alatti árfolyamon. Csütörtökön tehát arról dönthetnek a városatyák, hogy a meglévő lízingszerződést hitellel váltanák ki.

Anyagiakról

A város költségvetésének a módosítását már nyílt ülésen tárgyalják. Az előterjesztésből kiderül az, hogy 11 millió forintot takarít meg az önkormányzat azon, hogy a Ferenczy Ida Óvodában és a Corvina Óvodában gyermeklétszám csökkenése miatt óvodai csoportokat szüntettek meg, illetve az ehhez tartozó óvodapedagógusok, pedagógia asszisztens és dajka álláshely megszüntetésre került. 10 millió forintnyi támogatást kap viszont a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft., amely halmozottan hátrányos helyzetű dolgozók foglalkoztatását segítik elő. 1 millió forint plusz jut az ukrajnai menekültek megsegítésére. Lesz szó továbbá szociális és gyermekjóléti feladatok támogatásáról és a képviselők az EU-s projektekkel kapcsolatos kérdéseiket is itt tehetik fel. Megtudhatjuk azt is, hogy 3,6 millió forintért felülvizsgálják a Közlekedésfejlesztési Tanulmánytervet.

Változik a szociális támogatásokról szóló önkormányzati rendelet. A tüzelőanyag költségeihez támogatás akkor igényelhető, ha a kérelmező a Városi Szociális Közalapítványtól a kérelem benyújtását megelőző 12 hónapban tüzelőanyag támogatásban nem részesült.

Változás az I. díjövezetben, 8 órától 20 óráig fizetünk

A parkolásért az I. díjövezetben 125 forintot kell fizetnünk 15 percért, a II. díjövezetben 90 forintot 15 percért. A II. Zónában marad a 6 órától 18 óráig történő fizetési kötelezettség, az I. Zónában viszont módosulhat, 8 órától 20 óráig kell majd ezután fizetnünk.

Hasonló cikkünk:  Az aktív látogatói szemléletre alapoznak a Kecskeméti Vadaskert fejlesztésénél (videóval)

Allergiás reakció elleni gyógyszert biztosítanak az önkormányzati fenntartású óvodák részére

Az ételallergia a gyermekek 3-7 százalékát érinti, és az ételallergia okozta sürgősségi ellátás az elmúlt években rohamosan növekedett. Egy felmérés alapján a legtöbb allergiás gyermek óvodás, illetve kisiskolás korú. Az óvodák Epipen nevezetű, allergiás reakció elleni gyógyszert kapnak. A felajánlást Dr. Katus Zoltán és családja tette 390.000 forint értékben.

2025-től kiváltanák a Mercedes Hybrid autóbuszokat Kecskeméten

Eredetileg 2023-tól tervezték, de csak 2025-től váltanák ki a 25 darab Mercedes-Benz Citaro G BlueTech Hybrid autóbuszokat. A halasztást azzal indokolják, hogy a Hybrid flotta állapota megfelelő és kockázatmentesen használhatják a következő két évben. Arról nincs döntés milyen buszokra cserélnék le a meglévőket, de vizsgálják a hagyományos dízel meghajtású buszokon kívül az elektromos meghajtású buszok beszerzését is. A szempont az, hogy a kiváltandó flotta károsanyag kibocsátásához képest az új buszok környezetkímélőbbek legyenek.

Terítéken az önkormányzati sajtó működése és a Domus parkoló helyére tervezett belvárosi parkolóház 

A Kecskeméti Médiacentrum Médiatevékenységét Vizsgáló Bizottságot azért hozták létre, mert az ellenzéki frakció szerint nem párttatlan a döntően közpénzből fenntartott önkormányzati sajtó. Az előterjesztés még nem érhető el a kecskemet.hu oldalon.

Ugyanez a helyzet a Domus Parkoló Építését Vizsgáló Bizottság tevékenységével is, amit az ellenzék azért kezdeményezett, mert szerintük nincs rendben az, hogy a belváros szívében többemeletes parkolóház és pláza épül. Az előterjesztés ebben az esetben sem érhető el a kecskemet.hu oldalon. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...