fbpx
12.8 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

A magyarok többsége nem hisz a korrupciómentes jövőben

- Advertisement -

A Népszava megbízásából a Publicus Intézet készített felmérést a magyarországi korrupciós helyzetről. A rapid módon felállított korrupcióellenes szervezetek nem fogják csökkenteni a hazai korrupciót – válaszolta a megkérdezettek kétharmada. A válaszadók csupán negyede hisz abban, hogy a megtisztulás szándéka vezette a kormányt, a többség szerint a kabinet korrupcióellenesnek mondott intézkedései mögött az áll, hogy megfeleljenek az Európai Uniós elvárásoknak, ami egyébként feltétele a közösségi pénzek érkezésének.

A kutatás rámutatott arra, hogy a többség inkább az Európai Ügyészséghez csatlakozna azért, hogy a magyarországi korrupció visszaszoruljon. Az ellenzéki szavazóknak közel 90 százaléka hallott a kormány korrupciót visszaszorító törvénycsomagjáról, a kormánypártiaknak viszont csak a kétharmada – jól mutatja ez a választói tájékozottságot és érdeklődést.

A 30 év alatti Fidesz-KDNP-sek csak 57 százaléka értesült arról, hogy az unióval eddig harcos Orbán-kormány az EU-s támogatások reményében megannyi, eddig „szabadságharcosnak” nyilvánított kérdésben valójában behódolt Brüsszelnek. Az összes megkérdezett mindössze 8 százaléka hisz abban, hogy az Integritás Hatóság, a Korrupcióellenes Munkacsoport, vagy éppen a NAV segítségével nagyobb jogosítványokat kapó Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF munkájának köszönhetően érdemben csökken majd a korrupció.

Hasonló cikkünk:  A kormány feljelenti a SPAR-t

Jól mutatja az össznépi bizalmatlanságot, hogy a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak is kevesebb, mint fele – 47 százalék – bízik egy kevésbé korrupt jövőben, az ellenzékiek 95 százaléka szerint pedig ettől a néhány szervezettől nem változik a korrupció helyzete.

Ha mindezt figyelembe vesszük, nem csoda, hogy a többség szigorúbb feltételekhez, jogállamisági követelményekhez kötné az unió pénzek folyósítását.

Bővebben a felmérés eredményeiről a Népszaván olvashatnak.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...