fbpx
20.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

A Rogán-propaganda II. világháborús légibombával illusztrálja a „brüsszeli szankciókat”

- Advertisement -

A plakáton szereplő bomba nem egy dizájner agyszüleménye, hanem egy valóban létező bomba, amilyeneket a II. világháborúban, Magyarországra is ezrével dobtak le. A mai napig is lelnek fel ilyeneket építkezéseken. Ezt a fajta légibombát jellemzően megerősített célpontok, például gátak és beton vagy acél vasúti hidak ellen használták. 1939-ben fejlesztették ki az Egyesült Államokban, amely 450 kilogrammos és az M65 általános célú bomba névre hallgat.

A kampány az Oroszország ellen hozott uniós intézkedésekről szóló nemzeti konzultáció része, a bombára a szankciók feliratot tették. Feltehetőleg egy stockfotót használtak, amit egy thaiföldi felhasználótól vásárolhattak meg. Az Egyesült Államok Légierejének Nemzeti Múzeuma így ír róla:

„Az M65 1000 fontos általános célú (general purpose, GP) bombát jellemzően megerősített célpontok, például gátak és beton vagy acél vasúti hidak ellen használták. A P-47 Thunderbolt két M65-öst, míg a B-26 közepes bombázó négyet tudott szállítani.”

A bombának Wikipédia oldala is van, ahol ezt írják:

Hasonló cikkünk:  A banki díjak is emelkednek áprilistól

„Az M65-öst úgy alakították ki, hogy a robbanóanyag nagyobb részét egy, a korábbi légibombáknál könnyebb, de nagyobb szilárdságú acélburkolatba helyezték, így a bomba tömegének akár 65 százaléka lehetett robbanóanyag. Az M65-ös bombát 1939-ben kezdték gyártani, és széles körben használták a második világháborúban és a koreai háborúban.”

Magyarország sem úszta meg ezeket a bombákat, ugyanis a II. világháborúban ezrével dobták magyarországi célpontokra a B-17-es és B-24-es bombázók. Most plakátokon kapjuk meg őket újra, „hála” a kormányzati propagandának.

via RTL

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...