fbpx
4.9 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Elektromos motorkerékpár tervei a Neumann János Egyetemen

- Advertisement -

Hétfőn a Neumann János Egyetemen (NJE) új elektromos motorkerékpár terveit mutatták be. A Supermoto fejlesztése során utcai és közúti közlekedésre alkalmas motorkerékpár tervezését tűzték ki célul a fejlesztők, a projekt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és az NJE együttműködésével jött létre.

Az MTI-nek eljuttatott közleményben írják: a terveket a MOME Design Intézet járműtervező hallgatói és oktatói, valamint az NJE GAMF Műszaki és Informatikai Kar Innovatív Járművek Tanszékének kollégái és hallgatói készítették. A teljes egészében elektromos meghajtású jármű megalkotása a két felsőoktatási intézmény közötti együttműködés, illetve szakmai kapcsolat első, meghatározó lépcsőfoka – emelték ki.

A műszaki és formatervezői munkák összehangolása, gyakorlati tapasztalat biztosítása a hallgatók számára volt a projekt legfontosabb célkitűzése.

Csizmadia Norbert, a NJE Alapítvány kuratóriumának elnöke a bemutatón hangsúlyozta: „Jól mutatja, hogy a két egyetem által közösen hozott döntést követően az intézmények összefogásával, szoros együttműködésével, mindössze egy év alatt valóban világraszólót lehet alkotni.”

Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME Alapítvány kuratóriumának elnöke beszédében elmondta: „Nagyon sűrű hetek és hónapok várnak még ránk ahhoz, hogy ez a motor és az előttünk álló közös projektjeink a piaci hasznosítás útjára lépjenek.”

A Supermoto fejlesztése referencia arra, miként képesek mérnökök és designerek közösen olyasmit létrehozni, amely a zöld mobilitás felé mutat és a koncepcióból piacképes termékké válhat – áll a közleményben.

Hasonló cikkünk:  Mérgesedik a viszony, David Pressman beszólt a magyar kormánynak, Menczer Tamás válaszolt

Végül pár technikai adat a motorkerékpárról:

  • Maximális sebessége 100 km/h.
  • Hatótávolsága (40-70 km/h sebességgel) 100 km.
  • A motor beállított teljesítménye 5 kW, csúcsteljesítménye 11 kW, maximális nyomatéka 70 Nm.
  • Teherbírása 130 kg, töltési ideje 5-6 óra.

via tudas.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...