fbpx

FRISS HÍREK

Gyógyítható a gerincferdülés?

- Advertisement -

A gerincferdülés jellemzője, hogy a csigolyák elcsúszásának, elcsavarodásának következtében kóros, oldalirányú görbületek alakulnak ki a gerincoszlopon. Ezek aztán kezelés nélkül tovább fokozódhatnak és akár komoly betegségek kialakulásához is vezethetnek. Nézzük most meg, milyen tünetei, illetve kiváltó okai vannak a gerincferdülésnek és hogyan kezelhető gyógytornával!

Ezek a gerincferdülés tünetei és okai

Gerincferdüléshez számos ok vezethet. Lehet például genetikai eredetű, idegi- és izomeredetű, de kiválthatja a gerinc sérülése vagy az ott fellépő fertőzések is. Tünetei a bordapúp, az egyenetlen vállak és az ágyéki szakaszon felfedezhető eltérés. EmellGyógyítható a gerincferdülés?ett az is felhívhatja a figyelmet a problémára, ha az egyik lapocka jobban előre boltosul, vagy ha az egyik csípőlapát magasabban helyezkedik el, mint a másik. Szimptómái lehetnek a test különböző területein jelentkező fájdalmak is, így például a nyakfájás, a hátfájás, a derékfájás, a vállfájdalom, illetve a térd- és sarokfájdalom.

A mozgásszervi megbetegedésnek különböző fajtái különböztethetőek meg aszerint, hogy mely életkorban alakul ki. Így beszélhetünk szüléskori gerincferdülésről, amely szerencsére igen ritka. A korai gerincfejlődés 10 éves kor előtt jelentkezik és még jól kezelhető, ezért fontos az időben történő felismerése. 10 és 18 éves kor között többnyire a hormonális változások és az egyenetlen növekedés miatt alakul ki gerincferdülés. Ez a leggyakoribb típus. Felnőttkorban többnyire oldalirányú gerincferdülés jelentkezik a porckorongok kopásának következtében.

Hasonló cikkünk:  Pénz nincs, csalódott kisbefektetők viszont vannak a milliárdos lélegeztetőgép-biznisszel elhíresült cégnél

A gerincferdülés kezelése gyógytornával

gerincferdülés gyógytornával kezelhető. A gyógytorna a mozgás segítségével gyógyít, így a leghatékonyabb konzervatív terápiának tekinthető. Egy-egy kezelés aktív és passzív szakaszra bontható. A passzív részben a gyógytornász végez izomlazító, nyújtó, átmozgató mozdulatokat, valamint kimozgatja a csigolyákat. Ezekkel csökkenthető a fájdalom és oldható a mozgás beszűkülése.

A gyógytorna aktív szakaszában a gyógytornász és a páciens közös munkájára kerül sor. Ilyenkor történik meg a gerincferdülést kiváltó okok kezelésére. Nagyrészt a gerinc melletti és a core izmok erősítésével a csigolyák a megfelelő helyzetbe kerülnek majd, így elkerülhető az állapot további romlása. Az izomerő növekedésének köszönhetően a testtartás is helyessé, a mozgás pedig egészségesebbé válik.

Ez történik terápia hiányában

Ha a gerincferdülés nincs rendszeresen, szakember által kezelve, a görbületek tovább fokozódnak majd, ami a tünetek súlyosbodásához vezethet. Súlyos esetben akár a tüdőkapacitás és a keringés romlását is okozhatja, amely az életminőséget jelentősen rontja.

Egy súlyos gerincferdülés gyógytornával már nem, kizárólag műtéti úton kezelhető. Ráadásul a betegség következtében a gerincben kopásos elváltozások is kialakulhatnak, amely ugyancsak műtéti megoldást követel. A legjobb tehát még a kezdeti szakaszban gyógytornászhoz fordulni, hiszen ilyenkor még visszafordítható a folyamat és mozgás segítségével is orvosolható a probléma. Ilyenkor elengedhetetlen a rendszeresség és a személyre szabott gyógytorna gyakorlatok alkalmazása!

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...