fbpx
21.8 C
Kecskemét
2024. április 28., vasárnap

FRISS HÍREK

Kecskemét indítja az MNB új emlékérme-sorozatát

- Advertisement -

15 000 forint névértékű ezüst és 3000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a kecskeméti Városháza felavatásának 125. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Az érme megnevezése: Bács-Kiskun megye, Kecskemét. Az emlékérmék egy új, a magyarországi megyéket és megyeszékhelyeket bemutató emlékérme-sorozat kezdő darabjai.

Az MNB közleményében olvasható, hogy az érmék előlapjait Kereszthury Gábor iparművész, hátlapjukat Vékony Fanni iparművész tervezte. Bács-Kiskun Magyarország legnagyobb területű, legsokszínűbb nemzetiségű megyéje, amelynek központja Kecskemét. A város lakónépesség szerint hazánk nyolcadik, közigazgatási terület szerint a hetedik legnagyobb települése – írják.

A Magyar Nemzeti Bank a „szecesszió gyöngyszemének” tartott Városháza felavatásának 125. évfordulója alkalmából bocsátja ki az emlékérméket, amelyekkel egy új, a magyarországi megyéket és megyeszékhelyeket bemutató sorozat indul. Ennek megfelelően az emlékérmék előoldala Kecskemétet, hátoldala Bács-Kiskun megyét reprezentálja. Az emlékérmék készpénzforgalomban nem vesznek részt, az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképileg megegyeznek, csak a rajtuk szereplő értékjelzésben térnek el.

Az emlékérmék előlapján a kecskeméti Városháza impozáns épületének Kossuth tér felőli ábrázolása látható, a tér egy részletével. Az emlékérmék hátlapján a megye híres szülöttei – az óramutató járásával megegyezően haladva, Petőfi Sándor, Katona József, Móra Ferenc és Kodály Zoltán – arcképcsarnoka szerepel egy-egy kör alapon kiemelve. A portrékhoz rendelve találhatóak a hírességek kézjegyei. A portrékat Bács-Kiskun megye határvonala köti össze, amelyben egy pont jelöli Kecskemét földrajzi helyét.

Hasonló cikkünk:  "Drasztikusan nagy változtatásokban gondolkodunk" - részletesen is beszámolt terveiről a kecskeméti közlekedést megreformálni vágyó aktivista

Az MNB emlékérme-kibocsátási palettájába most először kerül 42 mm-es átmérőjű érme. A harmadik oldalukat a Magyarország megyéi, megyeszékhelyei szélfelirat díszíti, amely egymástól kötőjellel elválasztva, kétszer ismétlődik a finomrecéken. Az ezüst emlékérméből tükörfényes (proof) kivitelben 7 000, míg a színesfém változatból patinázott kivitelben 10 000 darab készíthető.

Október 3-tól vásárolhatóak meg névértéken az érmék. Az ezüst emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig lesz elérhető a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában, a https://www.penzvero.hu/ címen.

via novekedes.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...